Emil Persson (gul väst) fick äntligen till det i lördagens lopp i italienska Dolomiterna. Tredjeplatsen var svenskens första pallplats för säsongen i långloppscupen. Arkivbild.
Emil Persson (gul väst) fick äntligen till det i lördagens lopp i italienska Dolomiterna. Tredjeplatsen var svenskens första pallplats för säsongen i långloppscupen. Arkivbild. - Foto: Ulf Palm/TT

Tillbaka på pallen efter kämpig vinter

Ida Dahl är ny totalledare i långloppscupen efter en överlägsen seger i Italien. Men den gladaste svensken för dagen var kanske ändå herrloppets trea. Skönt att känna att kroppen svarade, säger Emil Persson till SVT.


I italienska Sydtyrolen fick Persson äntligen till det efter en tung vinter med covidsjukdom och blygsamma resultat i skidspåren. Svensken blev trea i det 62 kilometer långa loppet mellan Sexten och Villabassa, endast slagen i spurten av norrmännen Andreas Nygaard och Kasper Stadaas.

Persson såg ut att gå mot andraplatsen men efter målfoto konstaterades att Stadaas var några centimeter före i mål.

Det var ändå Perssons första pallplats för säsongen, att jämföra med det succéfyllda fjolåret när han både vann Vasaloppet och tog hem totalen i långloppscupen.

— Man vann nästan allt i fjol, så det här är ju nästan ett dåligt resultat. Men nej, det är skönt att känna att kroppen är där den ska. Nästa gång kanske det räcker någon placering till, säger Persson till SVT.

På damsidan blev den svenska framgången än större, men långtifrån oväntad. Ida Dahl gav inte rivalerna en chans, ryckte tidigt ifrån övriga och släppte sedan aldrig greppet.

— Jag kände att jag var stark och tyckte att de andra slet väldigt mycket. Då tänkte jag att det bara var att testa och köra på, säger Dahl.

Svenskan gick i mål hela tre minuter före tvåan Kati Roivas, Finland. Segern innebär också att hon tar över den gula ledarvästen från norskan Emilie Fleten, som blev trea.

TT
/
SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!