Sebastian Karlsson gjorde sju av Sveriges mål mot Georgien.
Sebastian Karlsson gjorde sju av Sveriges mål mot Georgien. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverige krossade Georgien – klart för mellanrundan

Två matcher räckte för Sverige. Efter full pott är landslaget klart för mellanrundan i handbolls-EM i Tyskland. Det ska bli kul att gå vidare till nästa fas av den här gruppen, säger Sebastian Karlsson, som gjorde sju mål i 42–26-segern mot Georgien.


Fakta: Så fortsätter handbolls-EM

Sverige-Nederländerna klockan 20.30 på måndag.

De två bästa lagen i gruppen går vidare till mellanrundan i Hamburg. Där väntar matcher 17, 19, 21 och 23 januari.

Semifinalerna i Köln spelas den 26 januari och finalen två dagar senare.

Ett handbollsmästerskap är långt, och av den anledningen valde förbundskapten Glenn Solberg är redan till andra gruppspelsmatchen att rotera i laget.

Målvakten Andreas Palicka och Eric Johansson fick vila och titta på matchen i Mannheim från läktarplats.

I stället fick Simon Möller och Jonathan Edvardsson plats i matchtruppen.

Även Jim Gottfridsson fick sparsamt med speltid.

Stor ledning i paus

För mötet med Georgien spelade roteringsbeslutet ingen som helst roll.

23–9 i paus gav till slut seger med 42–26, och med premiärsegern mot Bosnien-Hercegovina är Sverige redan klart för mellanrundan i Hamburg.

Enligt Sebastian Karlsson, som stod för sju av målen, finns det många detaljer att ta med sig till resten av mästerskapet, som närmast fortsätter med gruppavslutningen med Nederländerna på måndag.

— Två vinster, det är fyra poäng och en god känsla. Vi har fått många spelare aktiva och det känns gott. Vi kan till och med vila en Andreas Palicka och vinna med så här mycket, säger han till Viaplay.

Daniel Pettersson:

— Vi vill utvecklas hela tiden; stå bättre i försvarsspelet, kontra mer, hitta fler kombinationer framåt. Vi tog ytterligare steg i dag och det är en bra känsla i kroppen.

Viktigt att avsluta bra

Han betonar att laget planerar att avsluta förstarundan med fullpott.

— Det är så otroligt viktigt inför mellanrunda, det kommer tuffa matcher och vi vill göra det bästa möjliga i det här gruppspelet.

Även förbundskapten Glenn Solberg gillar starten på mästerskapet. Han säger att landslaget har följt planen som ledningen skissade på inför matcherna i Tyskland.

— Vi har kommit i gång i turneringen, säger han.

— Det är alltid bra att komma i gång i en turnering och vi har mest haft fokus på försvarsspelet och kontringar. Det var en fysisk match mot Bosnien men bättre flyt i dag.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!