Sverige är semifinalklart i handbolls-EM.
Sverige är semifinalklart i handbolls-EM. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverige klart för EM-semi: "Helt fantastiskt"

Nu är det klart: Sverige spelar EM-semifinal i Köln på fredag. Danmark säkrade både sitt och Blågults avancemang när Norge besegrades. Helt fantastiskt, säger förbundskapten Glenn Solberg.


Fakta: Ställningen i Sveriges grupp

Tabellen:

Danmark 8 poäng, Sverige 6, Portugal 4, Slovenien 4, Norge 2, Nederländerna 0.

Återstående matcher:

Tisdag: Nederländerna-Portugal (15.30), Slovenien-Danmark (18.00), Norge-Sverige (20.30).

Danmark och Sverige går vidare till semifinalerna i Köln på fredag.

Om två eller fler lag hamnar på samma poäng avgör resultat i inbördes möten.

Efter att Sverige besegrat Portugal med 40–33 riktades blickarna snabbt mot den sena kvällsmatchen i Hamburg.

Vid minst en dansk poäng i mötet med Norge skulle Sverige bli klart för EM-semifinal – och så blev det.

Norrmännen hade inte skuggan av en chans när Danmark inledde med en handbollsuppvisning, där den danska ledningen var 13–5 redan efter 20 minuter.

Sverige blir grupptvåa

Segern – 29–23 till slut – innebär att allting är klart i toppen av mellanrundan. Danmark vinner gruppen och Sverige blir tvåa – och kan börja förbereda sig för EM-semifinal trots att det återstår nästan fem dygn till avkast.

— Det är det här vi jobbar för och det som vi har haft som mål att vara ett av de fyra bästa i Europa över tid. Att vi visar det igen, att vi är det, är jag otroligt stolt över, säger Solberg till svensk media efter den säkrade semifinalplatsen.

Samtidigt återstår två speldagar i den andra mellanrundan, som redan befinner sig i Köln. Frankrike har greppet om förstaplatsen och ser i nuläget ut som Sveriges sannolika semifinalmotståndare – i så fall för fjärde gången i rad i EM- och VM-sammanhang.

Solberg kommenterade möjligheten till extra vila tidigare på kvällen, innan han visste att Danmark senare skulle lösa uppgiften:

— Det hade ju varit en stor fördel för oss om vi blir klara och verkligen kan förbereda oss inför matchen på fredag. Det betyder mycket när det är så många matcher på kort tid.

Mötet på tisdag kväll, mot Solbergs hemland Norge, blir mest en avslagen epilog på mellanrundan där Sverige kan vila de spelare som skulle må bra av det.

— Det hade varit väldigt positivt för oss. Om det blir klart kommer vi ju coacha laget mot Norge för att vi ska vara som bäst på fredag, sade Solberg innan Danmark gav Blågult lite hjälp.

Hamburgare i Hamburg

De svenska spelarna fick söndagskvällen fri för att gå ut och käka middag var de ville i Hamburg – där hamburgare verkade stå högt upp på önskelistan.

— Jag kanske ska träffa familjen, men vi får se hur trötta barnen är. Annars går jag på (hamburgerkedjan) Five Guys med grabbarna. Vi hann med det en gång i Mannheim också, säger Jim Gottfridsson.

Vilken burgare tar du?

— Jag är väldigt simpel, jag kör på det som han framför mig beställer.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!