Förra simhopparstjärnan Anna Lindberg visar upp en del av Fritidsbankens sportutrustning.
Förra simhopparstjärnan Anna Lindberg visar upp en del av Fritidsbankens sportutrustning. - Foto: Henric Byström, Fritidsbanken

Jätteökning av sportutlåning i tuffa tider

Tomt i plånboken när sportlovet närmar sig? Lösningen är kanske enklare än du tror. Fritidsbanken lånar ut sportutrustning gratis – en verksamhet som har ökat lavinartat. Förra året lånades 1,4 miljoner sportprylar ut.


Fakta: Fritidsbanken

+ Startade för elva år sedan som en lokal verksamhet i värmländska Deje i Forshaga kommun.

+ Finns i dag på 130 platser i 121 olika kommuner. 9 av 10 fritidsbanker drivs av kommuner, övriga ideellt med kommunalt stöd.

+ Alla får låna utrustning, i upp till 14 dagar åt gången, och det är gratis. Totalt har Fritidsbanken 500 000 artiklar i lager.

+ 45 procent av användarna är 20 år eller yngre, 1 procent äldre än 70 år. 43 procent är kvinnor, 48 procent män och 9 procent övriga/vill inte svara.

+ Utlåningstoppen: Skridskor (hockey), pjäxor (alpint), slalomskidor, carving, hjälm (hockey, alpint), stavar (alpint), skidor (längd), stavar (längd), innebandyklubba.

Förra simhopparstjärnan Anna Lindberg, sex EM-guld och fem OS-starter, jobbar för den ideella organisationen och berättar:

— Vi ökade med nästan 500 000 utlåningar förra året. Det är bland annat kopplat till det ekonomiska läget, men också att man tänker mer hållbart. Åker man till fjällen en gång om året eller vartannat år kanske man inte vill köpa utrustning.

Lindberg, 42 år, är mamma till fyra barn och säger:

— Min 15-åriga son vill testa nya grejer hela tiden, då känns det onödigt att köpa nya saker utan man kan låna och testa. Ser man att det är kul och man vill fortsätta så kanske det är värt att investera.

Pressat läge

I tider när räntorna fortfarande är höga och elpriserna i vissa delar av landet steg efter kalla månader så är hushållens ekonomi ofta ansträngd.

Fritidsbanken fungerar som ett bibliotek för sportutrustning. Det är gratis att låna utrustningen i upp till 14 dagar och Fritidsbanken finns på 130 platser i 121 olika kommuner från norr till söder.

Inför sportlovet är hockeyskridskor, pjäxor och slalomskidor de populäraste utlåningsartiklarna.

Sportutrustningen är skänkt av privatpersoner och olika organisationer. När NHL spelade matcher i Stockholm i höstas skänkte exempelvis den nordamerikanska ligan och dess spelarfack 40 hockeyutrustningar till Fritidsbanken.

— Det var fantastiskt. Folk är väldigt givmilda. Jag tror det känns bra i hjärtat för många att bidra och att man lånar gratis bygger en tillit. De flesta har väl sportgrejer som inte används längre och ligger i något källarförråd.

TT: Ni har inga problem med svinn?

— Nej, otroligt lite.

"Jättestor fråga"

Fritidsbanken samarbetar med kommunerna och en del skolor väljer att utnyttja det.

— Vi har en fin samverkan med skolor på flera platser, barnen tar inte med sig egna grejer utan skolorna lånar. Det gör också någonting med barnen när alla har samma förutsättningar, tycker Lindberg.

Anna Lindberg är utvecklingsstrateg på Fritidsbanken och den förra simhopparstjärnan brinner för sitt uppdrag ur flera perspektiv.

Exempelvis för att motverka en utveckling där fler och fler blir stillasittande.

— Det är en jättestor fråga just nu med att många är fysiskt inaktiva och det gäller alla åldrar. Det är det roligaste och härligaste med att vara en del av det här. Vi agerar på ett problem som är väldigt stort och vi har lösningen på det. Det skulle kunna vara så att våra nästa olympier lånar sin första pryl på Fritidsbanken, säger hon.

TT
/
/
nhl
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!