Elias Ymer, singeletta i Davis Cup-laget inför Sveriges kvalmatch mot Brasilien i Helsingborg.
Elias Ymer, singeletta i Davis Cup-laget inför Sveriges kvalmatch mot Brasilien i Helsingborg. - Foto: Daniel Kihlström / TT

Ymer om brodern: "Han är stark i sig själv"

Den tidigare tennisstjärnan Mikael Ymer har som målet att vara "mentalt frisk" i framtiden. Elias Ymer finns där för sin lillebror, men säger att han inte behöver så mycket stöttning. Han är stark i sig själv. Han klarar sig, säger Sveriges Davis Cup-etta.


Fakta: Davis Cup

Sverige möter fredag och lördag Brasilien i Davis Cup i Helsingborg arena i bäst av fem matcher. På fredagen spelas två singelmatcher. Lördagen inleds med en dubbelmatch och därefter två singlar.

Vinnaren får i höst spela slutspelets gruppspel där 16 lag delas in i fyra fyrlagsgrupper på fyra olika spelorter. De två främsta i varje grupp går vidare till utslagsmatcherna. Kvartsfinaler, semifinaler och final spelas på samma ort senare under hösten.

Fjolårets finalister Italien (vinnare) och Australien är klara för gruppspel samt Spanien och Storbritannien, som fått wildcard.

Sverige har tre år i rad nått gruppspelet med en kvartsfinal 2021 som största framgång.

Vid svensk förlust mot Brasilien väntar spel i höst för att vara kvar på nuvarande nivå.

Laget mot Brasilien: Elias Ymer, Leo Borg, Karl Friberg, Filip Bergevi, André Göransson.

Mikael Ymer var Sveriges högst rankade tennisspelare när han i juli i fjol stängdes av i 18 månader för att ha missat tre dopningskontroller. I augusti kom beskedet att han avslutar karriären.

Under ett framträdande på Handelshögskolan i Stockholm i måndags – under ett evenemang som studenter arrangerade – pratade 25-åringen ut om beslutet att lägga av och om tiden efter avstängningen. Han sade då att målet nu är att "inte bli galen".

"Inte bli galen"

— Nu är framgång för mig mer att försöka förbli "sane", mentalt frisk. Att inte bli galen, sade han enligt Dagens Nyheter.

Storbrodern Elias Ymer, 27, visste inte om att brodern skulle vara med på evenemanget, men var inte förvånad över att det blev skriverier efteråt.

— Det har blivit lite av vår vardag nu, det är bara att släppa det, säger Elias Ymer till TT när det svenska Davis Cup-laget laddar för kvalmatch mot Brasilien i Helsingborg arena.

Blir man orolig som brorsa när han säger att det viktiga nu är att må bra mentalt eller vet du var du har honom?

— Jag vet var jag har honom. Om han någonsin behöver något så vet han att jag finns där.

Hur har du stöttat honom under den här tiden som har varit?

— Det är mer att när jag väl kommer hem från turneringarna hänger vi hela tiden. Han behöver inte så mycket stöttning heller, han är stark i sig själv. Han klarar sig.

Hur är det för dig själv att inte ha honom i tennisen längre?

— Det är lite annorlunda, men vi håller fortfarande kontakten dagligen. Han finns alltid där bara ett samtal bort, även om han inte är med på turneringar. Det är okej.

Hoppas på comeback

Den tidigare dubbelstjärnan Simon Aspelin utsågs till ny DC-kapten och sportchef för Svenska tennisförbundet i början av december. Han har träffat Mikael Ymer efter att det blev klart med de nya förbundsuppdragen, men inte för att diskutera en comeback när avstängningstiden väl är över.

— Det var ett kort samtal, sedan får vi se. Det är upp till honom och jag hoppas att han kommer att komma tillbaka, säger Aspelin.

Sverige har tre år i rad nått gruppspelet av Davis Cup – även kallat världsfinalen – men nu är det första gången laget får kvalspela utan Mikael Ymer.

— Det är annorlunda, absolut. Det är med honom också som vi har gjort det bra och varför vi har varit i världsfinalen de tre senaste åren. Nu blir det första gången vi kör utan honom i ett kval. Vi blir alltid mer favoriter när vi har oss två i singlarna, säger Elias Ymer.

Simon Aspelin, ny förbundskapten för Davis Cup-laget i tennis inför Sveriges match mot Brasilien i Helsingborg arena.
TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!