De allsvenska supportergrupper har kommit överens om att inte kasta pyroteknik mot varandra eller in på planen. Arkivbild.
De allsvenska supportergrupper har kommit överens om att inte kasta pyroteknik mot varandra eller in på planen. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Ultrasgrupper överens: "Pyroteknik ska inte kastas"

Bengaler och knallskott som kastas mellan läktarna eller ut på planen. Det har varit allt för vanliga scener på fotbollsallsvenska matcher de senaste åren. Nu har till och med ultrasgrupperna fått nog.


Enligt TV4 Fotbollskanalen har ett flertal supportergrupper från i stort sett samtliga allsvenska klubbar kommit överens om att stävja kastande av pyroteknik.

"Vi har kommit överens om att pyroteknik inte ska kastas in", skriver grupperna.

"Den senaste tidens sammandrabbningar, i synnerhet de fall där pyroteknik kastas, riskerar att skapa ett klimat där det blir svårt för oss ultras att utöva vårt läktarstöd. Framförallt drabbas oskyldiga supportrar. Ska något förändras måste initiativet komma från supporterkulturen själv. Därför har vi kommit överens om:

+ Pyroteknik endast ska användas i stämningshöjande syften.

+ Pyroteknik inte ska kastas in på fotbollsplan eller mot supportrar, spelare eller funktionärer på arenan."

"På våra villkor"

I brevet framgår också att grupperna bestämt sig för att "att ta ansvar – på våra villkor – för hur pyrotekniken används på arenorna."

Överenskommelsen kan också ses i ljuset av att regeringen i skarpa ordalag varnat för långtgående konsekvenser om fotbollen inte får bukt med problemen med pyroteknik och ordningsstörningar.

Idrottsminister Jakob Forssmed (KD) och justitieminister Gunnar Strömmer (M) har båda uttalat sig i frågan fler gånger.

Ministrarna har samlat fotbollens organisationer tillsammans med polis och åklagare för att följa upp hur fotbollskulturen ska förändras och vad klubbar och andra inom sporten gör för att stävja våldet.

Utredning om skärpta straff

En utredning är tillsatt om skärpta straff gällande brott på idrottsläktarna, bland annat olaglig maskering, bränning av pyroteknik, inkastning av föremål och planstormning.

Regeringen lyfter att klubbarna behöver jobba med bland annat utökad kamerabevakning. Man vill även kunna stänga av enskilda personer, så kallade arrangörsavstängningar.

Justitieminister Strömmer öppnar också för att ge längre tillträdesförbud, något som en åklagare beslutar om. I dag är maxtiden tre år med möjlighet till förlängning ett år i taget.

Utredningen ska redovisas senast den 31 mars 2025.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!