Jessie Diggins vann fredagens masstart i Canmore, Kanada.
Jessie Diggins vann fredagens masstart i Canmore, Kanada. - Foto: Jeff McIntosh/AP/TT

Diggins vann inför familjen: "Sett fram emot det"

Världscupledaren Jessie Diggins, USA, vann igen. På plats i Canmore, Kanada, fanns hennes familj för att se henne tävla. Jag vet att de är stolta över mig, säger hon.


Fakta: Så fortsätter världscupen i Nordamerika

Canmore, Kanada

Lördag

18.30: sprint (f), kval, damer och herrar.

21.00: sprint (f), finaler, damer och herrar.

Söndag

18.00: 20 km (k), masstart, damer.

20.15: 20 km (k), masstart, herrar.

Tisdag

17.00: sprint (k), kval, damer och herrar.

19.30: sprint (k), finaler, damer och herrar.

Minneapolis, USA

Lördag 17 februari

17.00: sprint (f), kval, damer och herrar.

19.30: sprint (f), finaler, damer och herrar.

Söndag 18 februari

17.30: 10 km (f), individuell start, herrar.

19.45: 10 km (f), individuell start, damer.

Åtta åkare var med när allt skulle avgöras i den masstart som egentligen skulle ha varit en tävling med individuell start, men som ändrades på grund av att tidtagningsutrustning inte kom fram i tid.

En av de åtta var svenska stjärnan Ebba Andersson, men när farten drogs upp fanns det inte mycket hon kunde göra och hon slutade sjua.

"Hårt lopp"

I stället blev det, som så många gånger tidigare den här säsongen, amerikanskan Jessie Diggins som korsade mållinjen som vinnare.

— Jag ville göra ett smart och hårt lopp, och jag fick mig själv att vara tålmodig, säger hon i Viaplay efter att ha spurtat hem segern.

Diggins har radat upp framgångar under vintern, inte minst med seger i Tour de Ski – men bara två månader före världscuppremiären berättade amerikanskan att hon "efter tolv bra år" fått ett återfall i sin ätstörning.

Då visste hon inte om hon ens skulle komma till start i världscupen. Nu blev det ytterligare en världscupseger för Diggins – den här gången med nära och kära på plats i Canmore, Kanada.

— Jag har sett fram emot det här en väldigt lång tid. Jag har familjen här, och det var så kul att kunna tävla på det här sättet inför dem, säger hon och fortsätter:

— Jag vet att de är stolta över mig oavsett hur det går, men jag ville ge dem en show.

Delphine Claudel, Frankrike, blev tvåa och Heide Weng, Norge, slutade trea.

Norsk herrseger

I herrloppet blev det norsk seger genom Simen Hedstad Krüger, som avgjorde ungefär halvvägs in i loppet när han bröt sig lös från och körde ifrån den stora klungan.

Där bakom blev Harald Østberg Amundsen, Norge, tvåa och Mika Vermeulen, Österrike, trea efter en spurtuppgörelse där även Jens Burman fanns med. Svensken slutade femma.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!