Fransyskorna Justine Braisaz-Bouchet, Julia Simon och .Lou Jeanmonnot tog alla medaljer i VM-sprinten.
Fransyskorna Justine Braisaz-Bouchet, Julia Simon och .Lou Jeanmonnot tog alla medaljer i VM-sprinten. - Foto: Petr David Josek/AP/TT

Trots konflikten: Frankrike tog storslam

Den interna konflikten var lagd åt sidan. I VM-sprinten var det franskt på de fyra första platserna. Det här kommer jag aldrig glömma, det är något jag drömt om – att få dela prispallen med två lagkompisar, säger segrarinnan Julia Simon.


Sommaren 2022 misstänktes Julia Simon för att ha använt sin lagkamrat Justine Braisaz-Bouchets kreditkort för att köpa varor på nätet, något Simon själv förnekar. I höstas greps hon av polis men släpptes efter förhör.

Utredningen är inte klar och någon dom har inte meddelats.

Både Simon och VM-sprinttvåan Braisaz-Bouchet har varit fåordiga om konflikten. De har sagt att de behandlar varandra med respekt, men att de inte kommer att åka på semester tillsammans.

Och under presskonferensen med de franska medaljörerna höll de sig på stort avstånd från varandra och tittade aldrig på varandra.

— Det här är en unik dag i karriären, säger Braisaz-Bouchet.

Lou Jeanmonnot tog brons och Sophie Chauveau blev fyra.

De svenska skidskyttestjärnorna är imponerade av fransyskorna.

— De har absolut prickat rätt idag med många saker, det är hatten av, säger Hanna Öberg.

Hon säger att hon inte vet hur konflikten i det franska laget har påverkat dem.

— Jag har inte så bra insyn hur det har påverkat dem, det är jättesvårt att säga. Men de verkar ju uppenbarligen ha toppat formen och lyckas prestera här. Det är det som är det avgörande, säger Öberg, som var åtta i sprinten, 1.06 minut efter Julia Simon.

Systern Elvira, nia och 1.09 efter Simon, säger om den franska insatsen:

— De skidorna hade man gärna åkt på idag.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!