Svenska fotbollsdamerna måste besegra Bosnien-Hercegovina över två matcher för att hänga kvar i A-divisionen i Nations League. Arkivbild.
Svenska fotbollsdamerna måste besegra Bosnien-Hercegovina över två matcher för att hänga kvar i A-divisionen i Nations League. Arkivbild. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Spelar ödesmatch – i en av Europas smutsigaste städer

Luften i Zenica är så dålig att det till och med avråds från fysisk aktivitet utomhus. På fredag spelar Sveriges fotbollsdamer ödesmatch i den bosniska staden. Det är kanske lite olycklig tajmning att lägga en landskamp just där i februari, säger Maria Grundström, luftmiljöexpert på SMHI.


Fakta: Nations League och EM-kvalet

+ Sverige kom trea i sin grupp i Nations League och tvingas därför kvala mot Bosnien-Hercegovina för att hänga kvar i A-divisionen – vilket är viktigt inför vårens kval till EM 2025.

+ Formatet i EM-kvalet är i princip detsamma som i Nations League, och grupperna baseras på det senaste Nations League-spelet.

+ Ettorna och tvåorna i A-divisionens EM-kvalgrupper, totalt åtta lag, går sedan direkt till EM. Treorna och fyrorna i A-divisionen, åtta lag, tvingas spela playoff. Dit går också lag 1–3 i B-divisionen, tolv lag, samt de fem gruppvinnarna och de tre bästa tvåorna från C-divisionen.

+ Vinnarna i de 14 playoffmötena går sedan vidare till ett avgörande playoffspel med sju dubbelmöten, där segrarna går till EM.

Inte för att det finns så mycket till alternativ. Bosnien-Hercegovina är sämst i klassen när det gäller luftkvalitet i Europa, och oavsett spelplats i landet hade utsläppen troligen legat över de rekommenderade gränsvärdena.

Fredagens playoffmatch borta mot 64:e-rankade Bosnien-Hercegovina – med returmöte i Stockholm nästa onsdag – är av ödeskaraktär, och allt annat än svensk seger vore en stor missräkning för de regerande VM-bronsmedaljörerna. I potten: en plats i A-divisionen i det kommande kvalet till EM 2025.

Dålig tidpunkt på året

Men Zenica, knappt sex mil nordväst om huvudstaden Sarajevo, är ingen optimal plats för elitidrott. Ståljätten Arcelor Mittal och elkraftverken står för en stor del av utsläppen, de vedeldade, dåligt isolerade hushållen för en annan. Det är inte heller till fördel att Zenica ligger i en dal, omgiven av berg, där luften ofta står stilla – ett extra stort problem den här tiden på året, när det är vanligt med höga utsläpp och stabila väderförhållanden.

— Då ligger den här kalla luften ganska stabilt i dalen och blandas inte runt. Om du då har höga utsläpp som du har i det här landet så ansamlas det och ackumuleras ännu mer vilket kan ge mycket höga luftföroreningshalter, säger Maria Grundström på SMHI.

Hon är luftmiljöexpert och medförfattare till en rapport från 2022 om luftkvaliteten i Bosnien-Hercegovina. Kollegan Olivier Tasse, också med i projektet, visar upp Europeiska miljöbyråns (EEA) karta över luftkvaliteten i Europa, och för muspekaren över mätstationen närmast fredagens matcharena:

— Den visar att under det senaste året så har de på den här stationen aldrig haft bra luftkvalitet. Under en procent av tiden fick de ”okej luftkvalitet”. Annars är det "ganska dåligt", "dåligt", "väldigt dåligt" eller "extremt dåligt", säger Tasse, som är produktchef på SMHI för internationella slutkunder inom luftmiljö.

Rök stiger från ett stålverk i Zenica. Arkivbild.

Landslaget ändrar inget

De långsiktiga hälsoriskerna i Zenica är därför stora. I ett kortare perspektiv – det svenska landslaget stannar bara tre nätter i Bosnien – är påverkan mer oklar. Luftkvaliteten är dock ofta så dålig att EEA:s rekommendation är att överväga att undvika fysiska aktiviteter utomhus vid symptom som "svidande ögon, hosta eller halsont".

Sverige förändrar ändå ingenting i sina förberedelser, mer än att spelare med astmaproblem möjligen får vara ännu mer noggranna än vanligt.

— Vi vet att det finns högre halter av luftföroreningar där, absolut. Men vi gör egentligen ingenting annorlunda. Man kan känna av sin astma något mer, om den inte är välreglerad. Men om den är det så är det precis som vilken arbetsdag som helst, säger landslagsläkaren Houman Ebrahimi.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!