Det uppstod huliganbråk under den allsvenska matchen mellan Djurgården och AIK i fjol. Nu åtalas 16 personer. Arkivbild.
Det uppstod huliganbråk under den allsvenska matchen mellan Djurgården och AIK i fjol. Nu åtalas 16 personer. Arkivbild. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Efter skandalscenerna i derbyt: 16 åtalas

Nu åtalas 16 personer för inblandning i huliganbråket under Stockholmsderbyt mellan Djurgården och AIK i fjol. Enligt åklagaren har upploppet varit organiserat i förväg. Man kan se att de rör sig på given signal, säger åklagaren Simon Pittuco.


Fakta: Detta har hänt

Skandalscener utspelade sig under det allsvenska fotbollsderbyt mellan Djurgården och AIK på Tele2 arena den 28 maj i fjol.

Efter Djurgårdens ledningsmål i den 82:a minuten kastade publik på AIK-sektionen först smällare, så kallade bangers, från läktaren.

Domaren bröt genast matchen, men spelat återupptogs efter en stund. När AIK några minuter senare fick en spelare utvisad utbröt bråk på nytt och flera åskådare tog sig in på planen.

Sedan polis rensat planen från åskådare kunde spelet återupptas på nytt efter en timmes avbrott. Djurgården vann matchen med 1–0.

Det var i slutskedet av det fotbollsallsvenska derbyt mellan Djurgården och AIK den 28 maj i fjol som det urartade på Tele2 arena. Pyroteknik och bortslitna stolar kastades från läktarna. Maskerade personer tog sig in på planen och till angränsade läktarsektioner.

Elva personer åtalas nu för delaktighet i våldsamt upplopp och fem personer åtalas för anstiftan till våldsamt upplopp.

Var planerat

Enligt kammaråklagare Simon Pittuco var upploppet organiserat i förväg. Det anser han är bevisat genom dels att personerna rört sig på ett koordinerat vis och dels genom chattar polisen hittat i beslagtagna mobiltelefoner.

— Där pratar man om det här, såväl under (matchen) och i viss mån även efteråt, men även innan. Där framgår det, påstår jag, att man har tänkt och också genomfört det här, säger Pittuco.

Samtliga åtalade har befunnit sig på AIK:s läktarsektioner. Fler än de åtalade har varit delaktiga i upploppet, men det har varit svårt med identifiering på grund av att många av personerna har varit maskerade.

— De har maskerat sig på samma sätt, så de har sett likadana ut, säger åklagaren.

Dessutom har personer maskerat sig under stora flaggor som tagits in på läktarna.

— Det har också försvårat arbetet med identifiering, säger Simon Pittuco.

Långa tillträdesförbud

Samtliga åtalade får tillträdesförbud till fotbollsmatcher under 18–24 månader. Rättegången mot de 16 personerna väntas dra i gång den 22 april.

Nyligen kom polisen med sin rapport om ordningsläget under säsongen 2023. Då framkom det att antalet allvarliga incidenter i landets högsta herrserier ökade förra säsongen jämfört 2022.

Polisen tvingades sätta in åtgärder för att återställa ordningen på 24 matcher sedan arrangören förlorat kontrollen över evenemanget.

I fredags träffade representanter från fotbollen idrottsminister Jakob Forssmed (KD) för att diskutera problemen på läktarna.

— Det fanns positiva signaler om att mer kameramaterial ska kunna användas för att identifiera personer som bryter mot olika typer av regelverk och ägnar sig åt våldsyttringar, sade Forssmed efter mötet.

TT
/
/
AIK
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!