En hoppryttare på elitnivå stängs tills vidare av från all landslagsverksamhet. Arkivbild.
En hoppryttare på elitnivå stängs tills vidare av från all landslagsverksamhet. Arkivbild. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Svensk elitryttare polisanmäls av Ridsportförbundet

En elitryttare anklagas av flera tidigare hästskötare för att behandla sina hästar illa, vilket Aftonbladet rapporterat om. Nu väljer Svenska ridsportförbundet att polisanmäla ryttaren.


I en granskning som Aftonbladet gjort framkommer en kultur i stallet där hästar bestraffas våldsamt – men också hur elitryttaren agerat oacceptabelt mot personal.

Ryttaren tillhör inte det absoluta toppskiktet i svensk hoppning, men ryms i den relativt stora grupp som emellanåt får landslagsuppdrag och som tävlar internationellt.

Svensk elitryttare anklagas för att misshandla sina hästar

Ridsportförbundet anmäler ryttaren

Ridsportförbundet har efter granskningen varit i kontakt med flera personer som vittnat om ageranden som kan tyda på brott, och väljer nu att polisanmäla ryttaren.

"Vi har det senaste dygnet varit i kontakt med ett flertal personer som har erfarenhet av ryttaren. Det de berättar för oss gör att vi inte kan utesluta brott i hanteringen av hästar och det gör att vi väljer att polisanmäla. Vid misstanke om brott är det alltid viktigt att låta polisen utreda", säger Johan Fyrberg, generalsekreterare för Svenska ridsportförbundet, i ett uttalande.

Under tisdagen togs beslut om en paus från all landslagsrelaterad verksamhet för ryttaren. Från och med onsdag sanktionerar förbundet inte heller internationellt tävlande för ryttaren, vilket innebär att denne tills vidare inte kan tävla internationellt.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!