Jonas Gardell
Jonas Gardells ord om snippadomen har skapat starka reaktioner. Till höger: Mannen som dömdes för våldtäkt i snippafallet. - Foto: Anders Wiklund/TT Bild, Björn Larsson Rosvall/TT Bild

Raseri mot Jonas Gardell efter snippadomen: "Har du inte förstått?"

Snippafallet kom att engagera hela Sverige, och i mars 2024 kom slutligen den fällande domen mot den 50-årige man som utsatte en 10-årig flicka för våldtäkt. Snippadomen har väckt starka reaktioner, och när Jonas Gardell kommenterade det hela så möttes han av hård kritik från flera håll.


Den 6 mars 2024 kunde en man i 50-årsåldern slutligen dömas för en barnvåldtäkt han begått sommaren 2021. 

En flicka, som då var 10 år gammal, följde med mannen in i ett förråd. Där förgrep han sig på henne genom att bland annat föra in ett finger i flickans snippa.

I bilen hem berättade flickan för sin mamma och hennes sambo vad hon blivit utsatt för. I förhöret som polisen höll med flickan så användes ordet snippa – och det var just den detaljen som fick fallet att ta en märklig vändning. 

Mannen dömdes till tre års fängelse i Tingsrätten men friades i Hovrätten eftersom en del av domarna tvekade kring vad som kan ha menats med ordet "snippa".

Den friande domen skapade debatt och upprörda känslor. Rörelsen "Jag vet vad en snippa är" drog igång, och det arrangerades både demonstrationer och manifestationer. 

Rörelsen "Jag vet vad en snippa är" spred sig över hela Sverige. Att mannen friades väckte starka känslor. Manifestationen "Vi vet vad en snippa är" ägde rum på Medborgarplatsen i Stockholm i mars 2023. Demonstranterna protesterade mot den uppmärksammade friande hovrättsdomen mot en man som i tingsrätten fälldes för våldtäkt mot en tioårig flicka. Deltagarna kräver upprättelse för flickan och ökad kunskap om sexuellt våld. Bildkälla: Jessica Gow/TT Bild

Aftonbladets kolumnist Oisin Cantwell kallade domen för den "knasigaste han tagit del av under drygt 30 år som journalist".

Högsta domstolen slog senare fast att Hovrätten gjort sig skyldig till rättegångsfel eftersom åklagaren inte hade yrkat ansvar för något annat brott, och i beslutet som är daterat den 17 november 2023 så skriver HD följande i sitt beslut:

"Högsta domstolen förklarar att det har förekommit rättegångsfel i hovrätten som kan antas ha inverkat på målets utgång. Högsta domstolen meddelar prövningstillstånd i fråga om ansvar och skadestånd, undanröjer hovrättens dom i dessa delar samt visar målet åter till hovrätten för fortsatt handläggning."

Den man i 50-årsåldern som nu har dömts i det så kallade Snippafallet. Bildkälla: Björn Larsson Rosvall/TT Bild

Kritik mot Jonas Gardell efter orden om Snippa-domen

Efter att rättegången togs om och utfallet blev en fällande dom så är det många som är lättade. Men när författaren Jonas Gardell delade ett inlägg om domen och Snippafallet väckte det genast reaktioner. 

På Instagram skrev Gardell:

"Jaaaaa! En våldtäktsman är fälld. Ett barn har fått upprättelse. Och en snippa är en snippa! Idag kom domen i rättegången som gjordes om eftersom gubbarna som dömde inte själva visste vad en snippa var. Den här gången fanns inga tvivel. Mannen får fängelse. Flickan får tillbaka sitt liv", skrev han.

Mannen har nu dömts till tre års fängelse. Bildkälla: Björn Larsson Rosvall/TT Bild

I kommentarsfältet hos Gardell är en av hans följare besvikna över att han sprider desinformation.

"Har du fortfarande inte förstått att det aldrig handlade om att domstolen inte förstod ordet snippa. Varför sprida desinformation. Vad är syftet?", skrev en person – och en hetsig diskussion uppstod genast i kommentarsfältet.

Jonas Gardell skrev att rättegången togs om eftersom "gubbarna som dömde inte visste vad en snippa är". Bildkälla: Jonas Ekströmer/TT Bild

Även debattörerna Karin "Kajjan" Andersson och Paula "Vardagsrasismen" Dahlberg kritiserar Gardells inlägg om snippadomen. Andersson menar att det Gardell skriver helt enkelt inte stämmer.

"Det handlar om att Hovrätten inte prövade om det kunde röra sig om något annat brott än våldtäkt – till exempel sexuellt övergrepp mot barn trots att åklagaren inte åberopat det. Det var rättegångsfelet och anledningen till att förhandlingen skulle tas om. Vilket var mycket bra eftersom det är ett STORT fel (och domen därmed fullkomligt skev)", skriver Andersson på sin Instagram.

Paula Dahlberg skriver att hon dels blir provocerad av Gardells syn på offer för sexuellt våld, men börjar med att rikta kritik mot Gardells ord om själva domen.

"För det första, angående omtaget av domen: Högsta domstolen har INTE utrett hovrättens diskussion om vad en snippa är. De har INTE ifrågasatt de slutsatser som drogs, tvärtom säger de att dessa funderingar var rimliga. Vad HD _faktiskt_ kritiserade var att HR inte prövade gärningsbeksrivningen mot någon annan brottsrubricering, vilket de MÅSTE göra även om inte åklagaren yrkat på det", skriver hon.

Dahlberg skriver vidare att hon önskar att vi ska sluta prata om offer för sexualbrott som "förstörda människor".

"Som flickor som aldrig kan få ett vettigt liv. Där den enda vägen till bättre mående och upprättelse är en fängelsedom. Den här typen av retorik som vi ser heeeela tiden låser fast offer i en position av att må dåligt och vara 'skadad'" skriver hon bland annat.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!