Jessie Diggins under lördagens världscuptävling i Falun. Arkivbild.
Jessie Diggins under lördagens världscuptävling i Falun. Arkivbild. - Foto: Anders Wiklund/TT

Diggins tuffa tid: "En ständig kamp"

Jessie Diggins har inte bara fokus på att vinna världscupen. Inför helgen i Falun skrev hon på Instagram om en viktigare kamp i livet: ”Den största segern för mig den här säsongen har varit att komma till startlinjen. Att återhämta sig från en ätstörning är en ständig kamp.”


Fakta: Jessie Diggins

Ålder: 32 år.

Kommer från: Woodbury, Minnesota.

Internationellt genombrott: VM-silver i Falun 2015, efter Charlotte Kalla.

Främsta meriter: OS: ett guld, ett silver, ett brons. VM: Två guld, två silver, två brons. Världscupen: Vann totala världscupen 2020-21. Ser ut att också bli totalvinnare 2023-24.

I samband med världscupavslutningen i Falun har det mesta handlat om kampen mellan Jessie Diggins och Linn Svahn. Inför den sista tävlingen leder Diggins med 75 poäng och segern ser ut att vara klar.

”Mycket press”

Men Jessie Diggins har haft annat fokus. Det visar amerikanskans inlägg på Instagram, som publicerades strax innan ankomsten till Falun. Det visar att Diggins fortfarande kämpar med sina ätstörningar. Hon skriver:

”Alla vill fråga mig om den totala världscup-globen och om jag kan vinna den, och det är en riktigt, riktigt häftig position att vara i. Men de som känner mig frågar hur jag mår. För det har varit mycket press.”

Det var i höstas som Jessie Diggins meddelande att hon fått återfall med sina ätstörningar. Hon sökte hjälp och kom till start när världscupen drog i gång. Trots att hon sedan haft ledningen i den totala sammandraget under större delen av vintern, har hon hela tiden kämpat med sina ätstörningar.

”Ständig kamp”

Inför avslutningen i Falun skriver hon på Instagram:

”Den största segern för mig från hela säsongen har varit att komma till startlinjen. Att återhämta sig från en ätstörning är en ständig kamp och att bekämpa det i rampljuset har varit svårt för mig ibland.”

Nu ser det ut som Jessie Diggins kommer att vinna världscupen totalt. Bara en total genomklappning på det avslutande masstartsloppet över 20 kilometer kan stoppa henne.

På torsdagen sade hon också att det loppet är mest inspirerande för henne.

Men Jessie Diggins skriver att det finns annat som är viktigare för henne:

”Att vara stark och frisk nog att tävla är en otrolig sak och jag vill aldrig ta det för givet.”

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!