Harald Østberg Amundsen vann världscupen.
Harald Østberg Amundsen vann världscupen. - Foto: Anders Wiklund/TT

Østberg Amundsen säkrade totalsegern

Johannes Høsflot Klæbo har vunnit den totala världscupen två säsonger i rad. Men i år fick han se sig besegrad av sin norske landsman. Harald Østberg Amundsen heter säsongens totalvinnare i världscupen bland herrarna. Det har inte sjunkit in ännu, säger han i Viaplay.


25-årige Østberg Amundsen var redan inför världscupsäsongens sista lopp – 20 km masstart i Falun – i en stor totalledning.

I solskenet på Lugnet i Falun skedde inte heller något dramatiskt som förändrade utgången. Østberg Amundsen gick i mål på plats 17, vilket var tillräckligt för att säkra totalen.

— Jag måste fylla på lite mer i kroppen nu för jag är ganska tom. Men jag åker inte hem förrän i morgon så jag tror att det blir bra tryck i kväll, säger han glatt.

Loppet i övrigt då? Det blev återigen en norsk framgångshistoria – och återigen Johannes Høsflot Klæbo i topp. Hann vann före Gjøran Tefre och Martin Løwstrøm Nyenget.

Bäste svensk blev Jens Burman på plats åtta. Så här summerar han sin säsong:

— Inledningsvis var det ju riktigt röv och sen blev det bättre strax innan jul. Efter det har det varit jämnstabilt. Men man saknar ju den där riktiga toppen. Det är det jag saknar för att det ska bli en riktigt bra säsong. Den har ju inte varit dålig, men jag väntar på det sista, säger han till Viaplay.

I den totala världscupen blev Jens Burman elva, vilket innebär att han blev bäste svensk.

Bakom Østberg Amundsen blev Johannes Høsflot Klæbo totaltvåa och Erik Valnes trea.

Jens Burman blev bäste svensk i det avslutande loppet – och i den totala världscupen.
TT
/
Jul
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!