Alexander Isak gjorde två mål för Newcastle.
Alexander Isak gjorde två mål för Newcastle. - Foto: Richard Sellers/AP/TT

Isaks succé – två mål i Newcastles galna seger

Två mål och en assist. Alexander Isak var glödhet när Newcastle vann en smått galen match, 4–3, över West Ham. Det var en otrolig insats från laget i dag, säger han i Viaplay.

Det blev rejält dramatiskt på St James' Park i Newcastle där hemmalaget tog en tidig ledning.

Anthony Gordon, som gjorde sin A-landslagsdebut för England för en vecka sedan, fälldes i straffområdet och domaren pekade på straffpunkten.

Då klev Alexander Isak fram och rullade iskallt in 1–0 efter bara sex minuter i lördagens tidiga match i Premier League-fotbollen. En drömstart för Newcastle som jagar en plats i nästa säsongs Europaspel.

Men därefter svängde matchen helt. Den gästande London-klubben gjorde tre raka mål, signerade Michail Antonio, Mohammed Kudus och Jarrod Bowen.

Svängig match

Sedan blev det en repris på Newcastles ledningsmål. Anthony Gordon gick omkull och fick en straff som Isak placerade in.

Svenskens mål tände hoppet för Newcastle – och en kvittering skulle komma kort därefter.

Den stekhete Isak frispelade Harvey Barnes som satte 3–3. Samme Barnes skulle sedan också bli matchvinnare. Gordon spelade fram och Barnes dundrade in tillställningens sista mål, 4–3, inför en kokande hemmapublik.

Efteråt var det en väldigt belåten Alexander Isak:

— Det var otroligt. Att gå från 1–3 till 3–3 hade varit ett bra resultat. Men vi hade momentum och energin och gick för det. Vi fortsatte att pressa på, säger han.

De två målen innebär att Isak nu har gjort 14 mål i Premier League den här säsongen, fyra färre än Manchester Citys Erling Braut Haaland som leder skytteligan.

Matchens andre svensk, Emil Krafth, blev både inbytt och utbytt för Newcastle.

Kulusevski utbytt

En annan Premier League-svensk, Dejan Kulusevski, startade för Tottenham i hemmamatchen mot Luton. En match där Luton chockstartade och satte 1–0 genom Tahith Chong efter bara tre minuters spel.

Till den andra halvleken blev Kulusevski utbytt – och Tottenham kvitterade snabbt efter ett självmål från Issa Kaboré. "Spurs" jagade därefter ett ledningsmål och var ytterst nära att få utdelning. Brennan Johnson, som ersatte Kulusevski, fick se sitt skott rensas undan från mållinjen med minsta möjliga marginal.

Några minuter senare hade Tottenham i stället marginalerna på sin sida. Med ett skott som touchade på en Luton-spelare och ställde målvakten blev Son Heung-Min Tottenhams stora hjälte med sitt matchavgörande 2–1-mål.