Isaac Kiese Thelin firar efter säsongens första allsvenska mål. Malmö FF, tung guldfavorit, vann premiären borta mot IFK Norrköping stort.
Isaac Kiese Thelin firar efter säsongens första allsvenska mål. Malmö FF, tung guldfavorit, vann premiären borta mot IFK Norrköping stort. - Foto: Stefan Jerrevång/TT

Guldfavoritens premiär – en promenad i Parken

Malmö FF joggar hem den allsvenska som i år fyller 100. Det tror de flesta experter. Få säger emot efter premiären och den inledande promenaden i Parken. MFF krossade IFK Norrköping med 5–1.


Fakta: Premiäromgången i herrallsvenskan

Påskafton: IFK Norrköping–Malmö FF 1–5.

Påskdagen: Hammarby–Kalmar FF (14.00), Gais-Brommapojkarna (14.00), Häcken-Mjällby (16.30).

Annandag påsk: IFK Göteborg–Djurgården (14.00), Sirius–Halmstad (14.00), AIK–Västerås (16.30), Elfsborg–Värnamo (16.30).

Tidernas största SM-favorit? Kanske, kanske inte. Oavsett vilket, tränaren Henrik Rydström står med en trupp som ingen fotbollsallsvensk kollega är i närheten av.

Det i sig är en utmaning. Han ska hålla bänkspelare – som går in i de flesta startelvor – motiverade och på gott humör. Det finns alltid en risk att överflödet av kvalitet kan leda till missnöje och spelare som vill bort.

Men får Rydström majoriteten att gå åt ett och samma håll är det svårt att se att någon annan klubb än Malmö FF lyfter Lennart Johanssons pokal även i höst.

Ett budskap till alla

Premiären på "Parken" i Norrköping var mer än en klar fingervisning i den riktningen.

Den var ett tydligt budskap till allt och alla: "Så här bra är vi".

Ändå var Rydström inte nöjd.

— Vi gör matchavgörande saker på rätt sätt och mindre bra saker däremellan. Johan Dahlin var otroligt besviken på att släppa in ett mål. En känsla att vi inte var så bra som vi kan vara. Det är ju det underbara med att jobba i Malmö. Det är den kravbilden vi har på oss (utifrån) och på oss själva, säger Rydström.

Tränaren Henrik Rydström (mitten) förfogar över allsvenskans i särklass starkaste trupp.

Det tog en kvart, sedan visade Isaac Kiese Thelin, fjolårets skyttekung med 16 mål, att han tänker leverera även i år. Kiese Thelin fick både kraft och båge på nicken på Sebastian Nanasis hörna.

Men misstag avgör matcher.

Norrköping, som genom Daniel Eid prickade stolpen i jakten på kvittering, gick bort sig i sin höga press, alldeles för få spelare hann tillbaka när Malmö kontrade blixtsnabbt. Kiese Thelins passning öppnade för Erik Botheims 2–0.

Avgjort efter 45 minuter

Nyförvärvet från Salernitana i Serie A såg ut att befinna sig i offsideposition när han stötte in sitt första allsvenska mål. Hemmapubliken på Curva Nordahl reagerade starkt när reprisbilder visades på storbildsskärmen. Liksom tränaren Andreas Alm.

När Kevin Höög Jansson slarvade grovt, Nanasi vann bollen, avancerade och sköt 3–0 via Max Watsons ben kort före halvtid var det förstås game over för Norrköping.

— Malmö är extremt effektiva i vissa delar. De har ett jävla självförtroende. Det var en väldigt hård upplevelse för oss, säger Alm.

Och fortsätter:

— Alla vet vad vi kommer från för säsonger. Det är inte ljusare nu. Snarare mörkt. De motgångar vi får, som vi förtjänar, får vi hantera så att vi tar oss framåt.

Søren Rieks ökade till 4–0 efter pausen. Inhopparen Taha Ali snodde bollen av Anton Eriksson och gav Stefano Vecchia, även han inbytt, öppet mål till 5–0.

Isak Andri Sigurgeirsson reducerade med två minuter kvar.

TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!