Gais rådde inte på Brommapojkarna i premiären, utan föll tungt i den allsvenska comebacken. - Foto: Adam Ihse/TT

Mardrömsstart för Gais – utspelat i comebacken

Det var upplagt för fest i första allsvenska matchen sedan 2012. I stället föll Gais tungt, när Brommapojkarna vann premiären med hela 4–0. Det finns nog mycket vi behöver lära oss, säger tränaren Fredrik Holmberg.

Det brast lite i effektiviteten och en hel del i försvarsarbetet.

Det gav Gais en mardrömsstart på återkomsten till allsvenskan, inför drygt 8 000 åskådare på Gamla Ullevi.

Det hade bara gått drygt tio minuter innan Brommapojkarna tog ledningen och på tilläggstid i den första halvleken kom nästa kalldusch för Göteborgsklubben, som inte hade spelat allsvenskt sedan 2012.

Det blev till slut förlust med 0–4 och en väldigt tung start i högsta serien.

— Det är en nivå upp, det märker vi. Men de är mycket bättre än oss i dag, säger Gaistränaren Fredrik Holmberg till Discovery+.

För BP, som tvingades kvala sig kvar mot ett annat Göteborgslag – Utsikten – i fjol, blev premiären desto roligare. Inte minst tack vare lagets danskar.

Adam Jakobsen blev klar för klubben så sent som för två veckor sedan. Men det tog inte lång tid för honom att skriva in sig i allsvenskans målprotokoll.

Den 24-årige dansken, närmast från FC Fredericia i den danska andraligan, prickade ribban efter knappt tio minuter och sköt mindre än en minut senare in 1–0 på volley.

"För enkelt"

På tilläggstid slog sedan landsmannen Frederik Christensen en perfekt passning från vänsterkanten varpå lagkaptenen Ludvig Fritzon enkelt petade in 2–0.

— Det är lite mycket upp och ner, vi tappar bollen lite lätt i vissa onödiga lägen, konstaterade Gustav Lundgren i Discovery+ i pausen.

— Det är för enkelt att släppa in två sådana mål i allsvenskan.

Men tyvärr för Gais del var det inte slut där.

Ingen straff

Laget ville ha straff när Lundgren i inledningen av den andra halvleken föll i en duell i straffområdet, men domaren friade.

I stället utökade BP ledningen med 20 minuter kvar att spela.

Wilmer Odefalk fick bollen till skänks vid straffområdesgränsen och försökte nog slå ett inlägg. Men varken hans lagkamrater eller Gaisbackarna nådde bollen, som i stället studsade in i mål till 3–0.

Redan det var förstås en ointaglig ledning för Gais – som dessutom åkte på ett självmål när Axel Norén missade en brytning med några minuter kvar att spela.