Rui Modesto, segerskytt för AIK i den allsvenska premiären hemma mot nykomlingen Västerås SK. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Västerås imponerade – men Modesto matchvinnare

Klubbens största premiärpublik – 36 602 kom till Friends arena – och den 1 000:e allsvenska segern. Extra skönt att alla AIK:are kunde gå hem glada i dag, säger tränaren Henning Berg. Måhända glada, men nöjda?

Fakta: Nästa allsvenska omgång

6 april: Brommapojkarna–AIK (15.00), Mjällby–IFK Norrköping (17.30).

7 april: Malmö FF–Hammarby, Halmstad–IFK Göteborg (båda 14.00), Värnamo–Gais, Västerås SK–Elfsborg (båda 16.30).

8 april: Kalmar FF–Sirius (19.00), Djurgården–Häcken (19.10)

Nykomlingen Västerås SK var i mångt och mycket det lag som spelade den bästa fotbollen under matchens 94 minuter.

Det ska direkt slås fast:

Fortsätter VSK bjuda på den kvalité som visades under långa stunder på nationalarenan lär det bli fotbollsfeber i staden som varit så svältfödd på allsvensk fotboll.

Den första halvtimman visade managern Kalle Karlssons killar med glans att de är mogna för den högsta serien – i vilken klubben inte har spelat sedan 1997.

Det var mod och respektlöshet i rätt doser, spelare bekväma med bollen, som vågade spela på markerad spelare och bjöd på variationsrikedom och finurlighet i offensiven.

Glänste mest gjorde centrale mittfältaren Patric Åslund. Inte konstigt att Djurgården tidigt sniffade till sig Åslunds talang och betalar runt tio miljoner kronor för att få loss talangen till sommaren.

— Vi kommer in i det bra, ligger rätt i försvaret och har några bra lägen att sätta ledningsmålet, säger Kalle Karlsson.

Berg frustrerad

Han stod som en fältherre i det tekniska området och tycktes konstatera att det här går ju som smort.

Kollegan Henning Bergs kroppsspråk skrek däremot frustration. Och det med all rätt. AIK:s första 30–35 minuter var inget annat än usla. Uppträdandet var temposvagt, stelt, osynkroniserat.

Henning Berg, frustrerad AIK-tränare i första halvlek.

Några få avslut mot Anton Fagerström under första 45 säger inte allt, men väldigt mycket. Jämför det med Västerås åtta avslut, varav ett – när Mattéo Ahlinvi brände öppet mål – borde ha gett nykomlingen ett välförtjänt målmässigt överläge i pausen.

AIK kom, som det heter, ut som ett annat lag till andra halvlek. Aggressivt, beslutsamt – och effektivt.

På Omar Farajs perfekt avvägda passning tryckte Rui Modesto in 1–0 i 53:e minuten.

"Viktigaste är att vinna"

Mål förändrar matcher. Med ledningen i ryggen sjönk axlarna på hemmaspelarna, vars andra halvlek var klassen bättre än den första.

— Det viktigaste är att vinna och att vinna från början på hemmaplan. Det är skönt att göra det inför våra egna, fantastiska fans, säger Modesto om segermålet.

Västerås manager Kalle Karlsson.

VSK fick jaga, chansa och åka hem med påminnelsen om att i allsvenskan gäller det att sätta de få chanser man får.

— Vi är så klart besvikna sett till hur matchen såg ut. Känslan var bra efter första halvlek. I andra får de ett tidigt mål. Vi har några minuter i samband med det målet när vi inte är bra. Vi slumrar till och de hugger direkt, säger Kalle Karlsson.