Sverige på fall. Hilda Svensson och Damkronorna kunde inte vinna gruppfinalen över Tyskland. Arkivbild. - Foto: Nathan Denette/AP/TT

Damkronornas mardröm – missar gruppsegern

Damkronorna föll i gruppfinalen mot Tyskland i ishockey-VM. Tyskland vann med 1–0, vilket innebär att Sverige får mardrömsmotstånd i kvartsfinalen.

Tre raka segrar i VM skulle bli en fjärde när Tyskland stod för motståndet.

Men Damkronorna brände den chansen och får nu möta USA eller Kanada – damhockeyns överlägsna jättar – i kvartsfinalen på torsdag.

Vid seger hade svenskorna undvikit ett möte med supermakterna och i stället ställts mot trean i A-gruppen, i nuläget Tjeckien.

"Hämta kraft och energi"

Gruppspelet avslutas under tisdagen och Sverige har nu två matchlediga dagar.

— Vi får ladda om och hämta kraft och energi från den kvartsfinal vi gjorde i fjol när vi tog Kanada till förlängning, säger förbundskapten Ulf Lundberg till SVT.

Trots ett stort spelövertag, och 32–24 i skott, kunde Damkronorna inte överlista Tysklands storspelande målvakt Sandra Abstreiter.

— Vi skapar otroligt många chanser, man måste kunna släppa in ett mål och vinna matcher. Abstreiter gjorde en fantastisk match, i kombination med att vi hade behövt vara effektivare och spetsigare, säger Lundberg.

Tröttkört

Tyskland tog ledningen efter 8.35 av tredje perioden när Tabea Botthofs skott styrdes på forwarden Franziska Feldmeier och gick förbi svenska målvakten Emma Söderberg.

Stärkta av målet tog Tyskland över spelet mot ett svenskt lag som spelade sin andra match på två dagar och såg allt mer tröttkört ut.

Men en möjlighet öppnade sig när tyskorna drog på sig en utvisning med drygt två minuter kvar av tredje perioden.

Sverige tog ut målvakten och skapade på nytt heta målchanser – men Abstreiter stod i vägen för allt.

Och precis som i fjol föll Sverige mot Tyskland.

Damkronorna satte inför turneringen målet att gå för medalj – något som ser mer eller mindre kört ut efter förlusten i gruppfinalen.