Gais William Milovanovic jublar efter sitt 2–0-mål mot IFK Värnamo.
Gais William Milovanovic jublar efter sitt 2–0-mål mot IFK Värnamo. - Foto: Mikael Fritzon/TT

Gais revansch – bortaseger med hemmafeeling

Gais första allsvenska match sedan 2012 gick inget vidare. Men Göteborgslaget reste sig snabbt från 0–4-debaclet mot Brommapojkarna. 2–1 "borta" mot IFK Värnamo var ett styrkebesked från nykomlingen. Vi visar hur bra vi kan vara, säger Gais lagkapten August Wängberg till Discovery+.

Gais visade upp ett helt annat självförtroende när måndagens bortamatch mot IFK Värnamo sparkade i gång.

Borta och borta, förresten. För andra året i rad tvingades Värnamo flytta sin hemmapremiär från Finnvedsvallen – som inte är i skick för allsvensk fotboll – till Borås arena. Därför var Värnamofansen i klart numerärt underläge mot Gais-supportrarna, som hade betydligt kortare resväg till matchen.

I den 18:e minuten fick de grönsvarta fira sitt första allsvenska mål på tolv år.

Gaisläktaren var välfylld i "bortamatchen" mot IFK Värnamo på Borås arena.

"Underkänt"

Alexander Ahl Holmström var på hugget i straffområdet när en boll damp ner vid fötterna, och dunkade in 1–0. Åtta minuter senare var det dags igen när William Milovanovic – en av fyra nya i Gais startelva jämfört med premiären – satte 2–0 till gästerna på volley efter en hörnvariant.

Ajdin Zeljkovic reducerade till 1–2 på straff efter halvtimmen spelad, men var inte nöjd med Värnamos spel.

— Underkänt, var mittfältarens korta omdöme i Discovery+ efter första halvlek.

Även i premiären mot Elfsborg hamnade Värnamo i ett 0–2-underläge. Den gången kämpade man sig tillbaka och fick med sig 2–2.

Mot Gais blev det inte mer än en reducering. Värnamo pressade på under andra halvlek, men lyckades inte få till någon kvittering. I stället fick Gais fira sin första allsvenska seger sedan återkomsten till högstadivisionen.

— Man kör i diket ibland och det (förlusten mot BP) blev en lärdom att man inte får slarva med detaljer. Det visar vi i dag, säger August Wängberg till Discovery+.

Kalmar tappade segern

Frågan är när Värnamos riktiga hemmapremiär blir av. På söndag är det tänkt att laget ska ta emot Malmö FF, men det är fortfarande oklart.

"I nuläget är planägaren Värnamo kommuns uppfattning att matchen ska kunna genomföras på Finnvedsvallen. En slutbesiktning av spelplanen kommer att ske på torsdag förmiddag", skriver Malmö FF på sin hemsida.

Annars flyttas även den matchen till Borås arena, och spelas måndagen den 15 april.

Kalmar FF var också på väg att följa upp sin premiärförlust (1–3 borta mot Hammarby) med en seger på måndagskvällen. I stället blev det en blytung förlust.

Hemma mot Sirius satte dansken Jacob Trenskow 1–0 i den 72:a minuten och såg ut att bli matchhjälte. Men en annan dansk, Yousef Salech, stal showen. Först nickade han in 1–1 i den 85:e minuten och i långt in på tilläggstiden, med matchens sista spark, fixade han 2–1 och tre poäng till Sirius.