Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet.
Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet. - Foto: Johan Nilsson/TT

Reinfeldt om Saudi: Tecken på att man öppnar upp

Auktoritära Saudiarabien öser miljoner över fotbollen och är enda arrangörskandidaten till herr-VM 2034. Svenska fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt tror det kan leda till att det saudiska samhället öppnas upp. Det är inte sätt att uttrycka ett stöd för en auktoritär regim, säger han.


Fakta: Saudiarabien

Det oljerika Saudiarabien, som utgör större delen av Arabiska halvön, är en absolut monarki som styrs av kungafamiljen (huset Saud).

Kronprins Mohammed bin Salman, även kallad MBS, har de senaste åren fått ett allt större inflytande över politiken i det ultrakonservativa landet. Efter ett kungligt dekret 2022 är kronprinsen numera även landets premiärminister.

Omkring 35 miljoner människor bor i landet, varav runt 6 miljoner i huvudstaden Riyad. Saudiarabien har inga politiska partier och inget valt parlament.

Styret grundar sig på koranen och på islamisk rätt, sharia. Landet styrs i enlighet med wahhabismen, en fundamentalistisk riktning inom sunniislam.

Människorättsgrupper som Amnesty International och Human Rights Watch anklagar regelbundet Saudiarabien för godtyckliga gripanden, tortyr och dödsstraff, som även döms ut för barn.

Källa: Nationalencyklopedin, Landguiden/UI, AFP

När Malmö FF och FC Rosengård arrangerade en konferens om framtiden för nordisk damfotboll tog Svenska fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt kort upp Saudiarabiens stora satsning på fotboll i sitt tal.

— Om de vill investera mer i fotboll tycker jag att det är bättre än investeringar i många andra dåliga saker. Om fotbollen verkligen leder till att de öppnar upp sitt samhället visar det att verktyget (fotboll) funkar, sade Reinfeldt.

"Mer auktoritär inriktning"

Efteråt fick han frågan från media om idrotten verkligen har den kraften med tanke på utvecklingen i exempelvis Ryssland och Kina, som de senaste åren arrangerat stora mästerskap.

— Det är inte alls så att all sport som används också öppnar upp samhällena. Sovjetunionen och det gamla östblocket hade också en metod att via sport visa ett annat samhälle än vad det egentligen var. Jag delar helt uppfattningen att Ryssland och även Kina har gått i en mer auktoritär inriktning. Jag håller helt med om detta, säger han och fortsätter:

— Men jag står nog för att från där Saudiarabien startade så har jag ändå sett tecken på att man öppnar upp och egentligen vill vara mer integrerad.

Fotbollsordförande Fredrik Reinfeldt höll tal under MFF:s och FC Rosengårds konferens om nordisk damfotbolls framtid på Eleda stadion i Malmö.

Saudiarabiens ofantliga miljardregn över många idrotter de senaste åren beskylls ofta för att vara "sportswashing". Ett tillvägagångssätt för att tvätta bilden av en auktoritär regim som kränker mänskliga rättigheter och för att skapa "goodwill" hos den inhemska befolkningen.

Reinfeldt säger samtidigt att Saudiarabien har "mycket kvar att bevisa" och att hans uttalande inte ska ses som ett sätt att "uttrycka stöd för en auktoritär regim".

— Det är mer ett försök att se att fotbollen kan vara en kraft att öppna upp. Men jag håller med om att det inte är automatiskt så.

I höstas stod det klart att Saudiarabien är det enda landet som avser söka herr-VM 2034. Den formella ansökan väntas lämnas in i sommar och beslut om tilldelningen ska fattas under det sista kvartalet i år.

"Kontakt över gränser"

— Jag vill ju då tro att det faktum att Saudiarabien inte bara söker fotbolls-VM 2034 utan också gör enormt stora satsningar på fotboll i realiteten också pressar dem till en större öppenhet, säger Fredrik Reinfeldt i en enskild intervju med TT under konferensen.

— Det är väldigt svårt att bli framgångsrik i internationell fotboll utan att ha ett utbyte, utan att ta in människor och lära av hur fotbollen utvecklas. De signaler jag får är att Saudiarabien är väldigt intresserat av det. I grunden bidrar därmed verktyget fotboll till precis det jag anser att det gör: till ökad öppenhet och kontakt över gränser.

Förbundet har tidigare uppgett att man under beslutsprocessen kommer framföra att det är viktigt att Saudiarabien tar hänsyn till frågor som exempelvis mänskliga rättigheter och pressfrihet.

TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!