Fotbollslegendaren Kurt Hamrin avled i februari, 89 år gammal. Arkivbild.
Fotbollslegendaren Kurt Hamrin avled i februari, 89 år gammal. Arkivbild. - Foto: Jonas Ekströmer / TT

Sista tv-intervjun med legendaren: "Glimra till"

Under VM-finalen 1958 satt Kurt Hamrins hustru Marianne på Råsundas läktare med en filmkamera. Med aldrig tidigare visade färgbilder kombinerat med den sista tv-intervjun innan hans död skildras "Kurre" i en ny SVT-dokumentär. Jag är väldigt glad att han ville vara med och bidrog så bra som han gjorde, säger Jens Lind.


Fakta: Kurt Hamrin

Född: 19 november 1934 i Stockholm.

Bodde: Florens.

Familj: Frun Marianne, fem barn och åtta barnbarn.

Klubbar: AIK 1952–1955, Juventus 1956–1957, Padova 1957–1958, Fiorentina 1958–1967, Milan 1967–1969, Napoli 1969–1971, IFK Stockholm 1972.

Landskamper/mål: 32/17.

Meriter: VM-silver 1958. Serie A-titel med Milan 1968. Vann cupvinnarcupen med Fiorentina 1961 och Milan 1968. Europacupmästare med Milan 1969. Gjorde 190 mål i serie A.

Övrigt: Spelade även bandy och ishockey med AIK. Gjorde två landskamper i ishockey.

Lind och kollegan Albert Svanberg har gjort dokumentärserien "Fotbollens historia" som har premiär på SVT den 21 april. I det sista avsnittet porträtteras legendariske högeryttern Kurt Hamrin som avled i februari.

Tillsammans med Hamrins dotter Erika besökte de honom i hemmet i Florens.

— Då hade "Kurre" inte gjort några intervjuer på länge. Men hon hade sett några filmer som vi hade gjort och tänkte att hennes pappa skulle tycka att det här hade varit roligt. Och det gjorde han, säger Lind.

"Då började det glimra till"

Han fortsätter:

— "Kurre" hade varit sjuk och satt i rullstol delvis. Jag fick känslan att han inte hade varit utomhus på en lång tid. Att komma dit och prata fotboll – jag tog med mig filmbilder från VM-finalen från SVT:s arkiv – då började det glimra till.

Det visade sig också att Marianne hade färgfilmer från VM-finalen 1958. När Sverige förlorade den där mytomspunna matchen mot Pelés Brasilien var hon på plats med en kamera.

Bingo, för filmmakarna Jens Lind och Albert Svanberg 66 år senare.

— Skulle man sitta och drömma, tänk om vi skulle hitta något fantastiskt från arkivet. En färgfilm från VM-finalen 58 kanske… Det hade inte varit realistiskt.

— Men så fanns det, säger Lind.

Albert Svanberg, t v, och Jens Lind har gjort nya SVT-dokumentären "Fotbollens historia".

"Det är lite sorgligt"

Hur var det att göra – vad som skulle bli – hans sista tv-intervju?

— Jag är väldigt glad att han ville vara med och bidrog så bra som han gjorde. När vi har gjort filmer förut har vi ofta sagt att vi måste börja med de som är äldst. Det är lite sorgligt, men man vet ju inte vad som händer med livet, säger Lind.

Han tillägger:

— Jag är glad att vi gjorde det och det blev ju speciellt att sedan veta att han inte gjorde någon mer tv-intervju.

Kurt Hamrin blev 89 år.

TT
/
/
SVT
/
/
AIK
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!