Förbundspampen Luis Rubiales skandalkyss under VM i fjol. Arkivbild.
Förbundspampen Luis Rubiales skandalkyss under VM i fjol. Arkivbild. - Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT

Skandalförbund "övervakas" av spanska regeringen

Skandalkyssen, korruption och åtal för sexuella övergrepp. Nu ska det spanska fotbollsförbundet "övervakas" av landets regering för att komma till rätta med alla skandaler.


På torsdagen meddelade den spanska regeringen att landets fotbollsförbund (RFEF) ska "övervakas" så att ett förnyelsearbete kan komma igång.

En kommission, som ska ledas av oberoende personer, ska tillsättas och övervaka förbundet de kommande månaderna.

Skandalerna inom spansk fotboll har avlöst varandra de senaste åren. Under medaljceremonin efter de spanska damernas VM-guld förra sommaren kysste den dåvarande förbundsordförande Luis Rubiales stjärnan Jennifer Hermoso, mot hennes vilja, på munnen.

Avgick efter kyssen

Han avgick i september samma år, men har åtalats misstänkt för sexuella övergrepp och olaga tvång. Även den tidigare förbundskaptenen Jorge Vilda, spanska herrlandslagets sportchef Albert Luque och förbundets tidigare marknadschef Rubén Rivera har åtalats. Trion misstänks ha pressat Hermoso att säga att kyssen skedde med spelarens samtycke.

Rubiales ingår även i en utredning om misstänkt korruption och misstänkt penningtvätt under hans tid som fotbollsbas.

De misstänkta brotten rör bland annat oegentligheter kring den till Saudiarabien utlokaliserade spanska supercupen. Uppgörelsen uppges ge det spanska fotbollsförbundet inkomster på runt 450 miljoner kronor per turnering.

Fick böta

Spansk polis genomförde i mars en razzia mot förbundets lokaler i utkanten av Madrid och även Rubiales hem i Granada har genomsökts. Även andra anställda på förbundet utreds för korruption – två av dem fick sparken i mars.

Förbundet tvingades tidigare i år även böta. Detta eftersom spanska myndigheter vid en inspektion fann att det saknades riktlinjer för att hantera sexuella trakasserier, vilket är lagstadgat.

Spanien väntas få arrangera herr-VM 2030 tillsammans med Marocko och Portugal, med några matcher i sydamerikanska Argentina, Uruguay och Paraguay. Formellt fattas beslutet av Fifa i slutet av 2024.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!