Antidopningsexperten Åke Andrén-Sandberg är kritisk till Wada i samband med dopningsärendet med 23 kinesiska simmare. Arkivbild.
Antidopningsexperten Åke Andrén-Sandberg är kritisk till Wada i samband med dopningsärendet med 23 kinesiska simmare. Arkivbild. - Foto: Andrew Medichini/AP/TT

"Som om kriminalvården skulle skötas av ligorna"

Efter kritiken och ordkriget i samband med dopningsavslöjandet om 23 kinesiska simmare har Wada startat en utredning. Men felen i hanteringen av fallet får allvarliga konsekvenser, menar antidopningsexperten Åke Andrén-Sandberg. Förtroendet för hela antidopingverksamheten är rubbad, säger han.


Bakgrund: Dopningsärendet med 23 kinesiska simmare

+ I början av 2021 samlade Kina 200 simmare till ett läger inför OS i Tokyo. Vid träningslopp togs dopningsprover och 23 simmares prover var positiva, det vill säga 47 procent av de som testades.

+ Dopningsproverna anmäldes inte i antidopningssystemet Adams, vilket ska göras direkt efter testning. På grund av covid 19-pandemin behövde inte Kina lämna in proverna för analys direkt, utan kunde samla ihop alla prover först. Man väntade dock i hela två månader innan proverna lämnades in.

+ Alla positiva prover visade spår av hjärtmedicinen trimetazidin (TMZ), i små doser. Att fallen var många, det handlade om samma medicin och i väldigt små doser skulle, enligt Åke Andrén-Sandberg, kunna tyda på att det handlade om oavsiktligt intag genom kontaminering.

+ Kinas antidopningsorganisation och simförbund stängde inte av simmarna under utredning, som man ska göra. I stället gjordes en utredning i vilken man besökte hotellet där simmarna bott under lägret och fann att det fanns spår av TMZ i köket. Åke Andrén-Sandberg ifrågasätter att medicinspår kunnat hittas två månader efteråt i ett kök.

+ Chinada kontaktar Wada, som godtar Kinas handhavande utan att ifrågasätta tillvägagångssättet eller göra ärendet offentligt.

+ 13 av de 23 simmarna som lämnat positiva prover deltog på OS i Tokyo och tog tre guld.

+ Under vinter-OS 2022 uppdagades att den ryska konståkaren Kamila Valieva lämnat ett positivt dopningsprov innehållande TMZ. Hon stängdes av och Ryssland fråntogs guldmedaljen i lagtävlingen.

+ Den 20 april i år avslöjade Daily Telegraph, New York Times och ARD att de 23 kinesiska simmarna testat positivt för TMZ inför OS 2021. Ett ordkrig mellan antidopningsorganisationerna Wada och Usada startade. Usada, och den internationella testningsorganisationen ITA, uppmanade till ny testning av dopningsproverna. Wada försvarade sin hantering och riktade i stället hot om rättsliga åtgärder mot Usada:s vd Travis Tygart som riktat skarp kritik mot Wada.

+ Den 25 april beslutar Wada om en oberoende utredning som ska göras av den schweiziske åklagaren Eric Cottier. Wada ska också skicka ett utredningsteam till Kina för att se över Kinas antidopningsprogram som leds av Chinada.

Läkaren och den före detta ordföranden i Antidoping Sverige är väldigt kritisk till hur antidopningsorgansationen Wada och det internationella simförbundet World Aquatics (WA) skött ärendet med de 23 kinesiska simmarna.

Andrén-Sandberg menar att Wada och WA inte följde regelverket när man utan omsvep godtog den kinesiska antidopningsorganisationen Chinadas felaktiga hantering av ärendet. Simmarna friades från dopning strax före OS 2021, efter uppgifter om att deras mat kontaminerats med hjärtmedicinen trimetazidin.

— Även om inte mycket tyder på att det var doping utan en kontamination, så har man gjort regelbrott som man inte får göra, säger Andrén-Sandberg.

I stället för att erkänna fel har Wada gått till motangrepp på kritiker och bland annat hotat med rättsliga åtgärder mot USA:s antidopningsorganisation Usadas vd Travis Tygart.

— Det är fullständigt vanvettigt, det går inte att försvara detta. Wada måste säga att "det blev fel". Förtroendet mot dem är gruvligt rubbat.

Åke Andrén-Sandberg. Arkivbild.

Sitter i klistret

Andrén-Sandberg är en av många kritiker som velat ha en oberoende utredning. På torsdagen meddelade Wada att man beställt en utredning – men inte för att gå kritikerna till mötes utan för att man ansett sig orättvist anklagad.

"Wadas integritet och rykte är under attack. Vi fortsätter att förneka de falska anklagelserna", sade ordföranden Witold Banka i ett uttalande.

Den svenske antidopningsexperten är övertygad om att utredningen kommer att visa att Wada gjort allvarliga fel, bland annat att inte se till att simmarna stängdes av under utredning.

— Man tycker att Wada ska förebygga doping, men nu handlar det om tjänstemän på Wada som sitter i klistret.

Besvärande före OS

Att Wadas förtroende rubbas så tätt inpå OS är besvärande, anser Andrén-Sandberg.

— Den senaste stora dopinghärvan var ju den ryska vid OS (Sotji 2014), när de som ska sköta antidopingarbetet inte skötte det. Nu är det likadant, när de som ska vara vakthundar och skydda det hela är delaktiga. Det är inte bra, det är som om vår kriminalvård skulle skötas av ligorna, säger Andrén-Sandberg.

— Det som bekymrar mig mest är att förtroendet rubbas för hela antidopingverksamheten.

TT
/
Hot
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!