Ben Roethlisberger, inte världens vackraste man.
1 av 8
Ben Roethlisberger, inte världens vackraste man. - Foto: Gene Puskar/AP/SCANPIX
Steelers ställs mot New York Jets.
2 av 8
Steelers ställs mot New York Jets. - Foto: DON WRIGHT/AP/SCANPIX
Green Bay Packers, ligans enda medlemsägda förening.
3 av 8
Green Bay Packers, ligans enda medlemsägda förening. - Foto: Gene Puskar/AP/SCANPIX
Aaron Rodgers, en av ligans bästa quarterbacker ställs i kväll mot ett av NFL:s bästa försvar.
4 av 8
Aaron Rodgers, en av ligans bästa quarterbacker ställs i kväll mot ett av NFL:s bästa försvar. - Foto: Dave Martin/AP/SCANPIX
New York Jets kan stå för en av de största bedrifterna genom sportens historia om laget skulle vinna Super Bowl.
5 av 8
New York Jets kan stå för en av de största bedrifterna genom sportens historia om laget skulle vinna Super Bowl. - Foto: Winslow Townson/AP/SCANPIX
Mark Sanchez, Jets quarterback, hoppas på seger.
6 av 8
Mark Sanchez, Jets quarterback, hoppas på seger. - Foto: Charles Krupa/AP/SCANPIX
Jay Cutler, Chicago Bears "guns-blazing"-quarterback.
7 av 8
Jay Cutler, Chicago Bears "guns-blazing"-quarterback. - Foto: Gregory Bull/AP/SCANPIX
Cutler är ofta en något galen och irrationell spelare som ibland leverar gudabenådade insatser, men ibland är han så pass vårdslös att Chicago kan förlora matcher bara på grund av hans speciella spelstil.
8 av 8
Cutler är ofta en något galen och irrationell spelare som ibland leverar gudabenådade insatser, men ibland är han så pass vårdslös att Chicago kan förlora matcher bara på grund av hans speciella spelstil. - Foto: Nam Y. Huh/AP/SCANPIX

NFL-slutspelet fortsätter

Det har äntligen blivit dags för semi-finalerna i en av världens tuffaste sporter. Nyheter24 ger er nu allt ni behöver inför kvällens stora matcher och bjuder även på en av de skönaste intervjuerna på länge.


Sändningstider

Chicago Bears hemma mot Green Bay Packers startar klockan 21 och kommer sändas på kanal 10 samt Viasat Sport HD.

Den andra matchen mellan Pittsburgh och New York Jets startar klockan 00.30 och även den sänds i kanal 10 och Viasat Sport HD och vinnarna av kvällens matcher får således chansen att spela i ett av de största spektakel den här världen känner - Super Bowl.

USA. Den amerikanska fotbollen och NFL har länge varit en förbisedd och föga uppskattad del av den svenska sportrapporteringen, men någonting har förändrats. Intresset har vaknat och nu ger Nyheter24 er det ni behöver veta inför helgens konferensfinaler.

National Football League är uppbyggt kring två konferenser som i sin tur är indelade i fyra divisioner. Under slutspelet möts först de sämst seedade lagen för att sedan ta sig an de två bästa divisionsledarna. Efter det spelas de så kallade semi-finalerna eller konferensfinalerna.

Och nu under söndagen  har det äntligen blivit dags

Först ut är matchen Chicago Bears mot Green Bay Packers. Två klassiska lag inom den amerikanska fotbollen där Chicagos mästarlag från 1985 ofta omnämns som det bästa defensiva lag som någonsin ställt sig upp på en gräsmatta.

Samtidigt är Green Bay Packers internationellt kända i och med klubbens något europeiska föreningsstyrande med medlemsägd företagsstruktur. Något som man inte direkt förknippar med de amerikanska staterna och Sarah Palin-skrikande jakt på kapitalism.

Nyklarna till matchen

Den stora stjärnan i den tidiga matchen är utan tvekan Aaron Rodgers som efter två trevande säsonger som startande quarterback nu slagit igenom på allvar.

Under den andra slutspelsmatchen mot Atlanta Falcons kastade han fram till fyra touchdowns och sprang även in en själv. För att jämställa det med europeiska sporter är det ungefär som att göra fyra mål i en fotbollsmatch och lika många målgivande passningar.

Men Chicagos motsvarighet, Jay Cutler, är en passningsspelare av hög dignitet. Något vårdslös men när det flyter för den unge quarterbacken, då kan han få vilket försvar som helst att rämna. Men Bears har även ett annat vapen.

Devin Hester är Chicagos vindsnabbe punt och kickoff mottagare. Han har av många utsetts till den bäste "returnern" som någonsin fått ta emot en punt i NFL. Hester är ett livsfarligt vapen då han inte bara kan föra bollen långt in på motståndarnas planhalva, utan även hela vägen in till en touchdown.

Nyckeln till den första drabbningen blir helt klart försvarsspelet. Om Green Bay får Cutler att leka cowboy med bollen är mycket vunnet. Får Chicago däremot stopp på Rodgers väg mot legendarstatus kan det klassiska laget ha möjlighet att gå hela vägen.

Men kvällens stora match spelas 461 mil därifrån

Om New York Jets lyckas ta sig hela vägen fram till seger i Super Bowl, är det många som hävdar att det kommer vara den mest mirakulösa insatsen av ett enskilt lag genom sportens drygt 100-åriga historia.

Jets inledde slutspelet med att slå ut fjolårsfinalisten Indianapolis Colts för att sedan ta sig an det favorittippade New England Patriots i en legendarisk drabbning där superstjärnan och ligans "golden boy", Tom Brady, stoppades totalt.

Jets drabbar nu samman med slutspelets andra stora favorit. Pittsburgh Steelers. Och ytterligare en av ligans bästa quarterbacks, Ben Roethlisberger. Man bör dock nämna att Roethlisberger inte direkt kan nämnas som en av NFL:s "golden boys", varken utseendemässigt eller som person.

Dels har Steelers QB varit med i en stökig motorcykelkrasch men han blev även 2008 anklagad för sexuellt ofredande som resulterade i att ligan stängde av den gigantiske spelaren i fyra matcher.

Men utöver sitt agerande vid sidan av planen är Roethlisberger en lysande regissör på planen. Och dessutom har han rutinen att krossa uppstickaren från "The Big Apple".

Men då måste hans försvar stoppa Jets Santonio Holmes, en bekanting för det gulsvarta laget.

Santonio Holmes gjorde under Super Bowl 2008 en historiens vassaste mottagningar när han med endast 35 sekunder kvar på klockan fångade in Ben Roethlisbergers passning och gav då Steelers segern över Arizona Cardinals.

Men frågan är om han kan upprepa bedriften ikväll?

Peter Jihde, så här ska svaret på "Hur känns det?" låta.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!