Stockholmslagens ledningar är chockade efter beskedet om att rabatten tas bort.
1 av 3
Stockholmslagens ledningar är chockade efter beskedet om att rabatten tas bort. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Kostnaderna kan bli så höga att lagen kan tvingas att sälja spelare.
2 av 3
Kostnaderna kan bli så höga att lagen kan tvingas att sälja spelare. - Foto: SCANPIX SWEDEN
I det långa loppet kan det innebära nedläggning.
3 av 3
I det långa loppet kan det innebära nedläggning. - Foto: SCANPIX SWEDEN

Chockbeskedet: "Polisrabatten försvinner"

Det blir ingen förlängning av 75 procent rabatten som AIK, DIF och HIF haft med Polisen. Framöver kommer klubbarna att få betala fullt pris, ödesdigert ett beslut.


STOCKHOLM. På onsdagen höll ledningen för Djurgården, Hammarby och AIK en gemensam presskonferensen med anledning till polisens senaste beslut i hur de tänker jobba med fakturering av idrottsaktiebolag i framtiden. Beslutet blev inte riktigt vad klubbarna hade väntat sig.

Länspolismästare Mats Löfving beslutade att inte förlänga den rabatt om 75 procent som gällt för klubbarna fram till den 30 juni 2012, när det gäller polisövervakning under matcher. 

Kostnadsökning på flera miljoner

– Det kom som en riktig fläskläpp, säger AIK Hockeys ordförande Peter Mellquist enligt Aftonbladet. 

Han menar att beslutet kan få AIK att åka ur elitserien då det rör sig om för stora kostnader. Enligt Aftonbladets beräkningar rör det sig om kostnadsökningar på upp mot fem - sex miljoner kronor för Djurgården och AIK fotboll, en miljon kronor för Hammarby då de spelar i superettan och mellan en och två miljoner för elitserielagen i hockey.

– Det enda sättet är att minska våra kostnader i spelartruppen. Tar vi bort en jävligt bra center för att betala poliskostnader medan andra får behålla sina centrar kanske vi åker ut. Åker vi ur tar det åtta - tio år för oss att ta oss upp. Det kanske vi inte har råd med. Så det är verksamhetshotande på riktigt. Det är samma sak för fotbollen, säger Peter Mellquist enligt Aftonladet.

"Obegripligt beslut"

Tidigare länspolismästaren Carin Götblad införde rabatten då hon ansåg att det fanns särskilda skäl för det, detta trots att det inte hade stöd i lagen. Den nya polismästaren delar inte hennes åsikt och tar bort rabatten, till klubbarnas stora besvikelse. Detta innebär att klubbarna själva får betala 100 procent av priset.

– Det är helt obegripligt att han fattar ett sådant beslut. Jag kan bara inte förstå det, säger Hammarbys ordförande Kent Herzell enligt Aftonbladet.

På polisens hemsida skriver länspolismästare Mats Lövfing:

– För vår del väcktes frågan eftersom vi har idrottsaktiebolag, som inte betalat för den polisbevakning som andra evenemangsarrangörer har behövt betala för. Inledningsvis beslutade myndigheten att sätta ner kostnaderna för klubbarna under en övergångsperiod. Rent rättsligt fanns det stöd för nedsättningen under en kortare period.

"Borde avgå"

Beslutet får även Djurgårdens Fotbolls ordförande Tommy Jacobsson att rasa, han menar att inte nog med att det är katastrof för klubbarna, så går Mats Löfving emot sin egen polisstyrelse.

– Länspolismästaren går emot sin styrelse. Håller man inte med sin styrelse brukar man väl avgå, säger han.

Klubbarna väntar nu på att få höra på vilka grunder som beslutet fattades, i dagsläget vet de inte om det finns en möjlighet att ändra det. Djurgården, AIK och Hammarby är alla eniga om att onsdagens beslut är ett "verksamhetshotande beslut" vilket i slutändan kan resultera i att klubbarna kan mista sina platser i högstadivisionerna. Vill det sig riktigt illa kan det innebära nedläggning.

/
AIK
/
Dif
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rolfö petade Barcelona till semifinal

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

3 timmar sedan
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

idag 15:51
Sandro Tonali har redan stängts av från all fotboll i tio månader. Nu anklagas Newcastlespelaren på nytt, för 50 bettingbrott under sin korta tid i England.

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

idag 14:54
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

idag 14:36
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

idag 13:44
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.