Cameron Lyle ger upp sin karriär för att donera benmärg till en främling med bara sex månader kvar att leva.
Cameron Lyle ger upp sin karriär för att donera benmärg till en främling med bara sex månader kvar att leva. - Foto: University of New Hampshire

Ger upp idrottskarriären – för att rädda livet på en främling

Att fortsätta en lovande friidrottskarriär eller rädda en anonym människas liv? Den frågan var enkel för Cameron Lyle som ska donera sin benmärg till en främling.


Akut lymfatisk leukemi

En typ av blodcancer som är väldigt vanlig hos barn. Runt 70 nya fall diagnostiseras varje år i Sverige.

NEW HAMPSHIRE. När Cameron Lyle gick sitt första år på University of New Hampshire skrev han upp sig som benmärgsdonator. Ett år senare blir Lyle kontaktad av donator-programmet som meddelade den 21-årige unge studenten att han var ett match för en 28-årig man.

"En på fem miljoner chans"

– Jag visste direkt att jag definitivt skulle donera. Jag var ganska rädd först men nu börjar jag vänja mig vid det, sa Lyle till The Eagle Tribune och fortsatte:

– De sa åt mig att det var en på fem miljoner chans att jag skulle vara ett match för någon som inte ingår i min familj. De gav mig en tidslinje och allt har gått fort sedan dess.

Cameron Lyle är med i University of New Hampshire's friidrottslag och tävlar främst i kulstötning. På onsdagen ska Lyle opereras och i och med det pensionerar sig den unge mannen från tävlande, då han efteråt knappt kan lyfta kulan och att detta är hans sista säsong på skolan.

"Stöt 12 kulor eller ge en man några år att leva"

Enligt The Eagle Tribune var Lyle orolig över att berätta för sin tränare att han inte kan ställa upp i de återstående tävlingarna, en oro som var missräknad.

– Jag sa till honom, "antingen stöter du tolv mer kulor under Conference Championship, eller så ger du en man några mer år att leva.", sa tränaren och fortsatte:

– Det var lätt för mig.

Främlingen är drabbad av leukemi och har givits sex månader att leva. Enligt lag får inte Lyle och mannen träffas ett år innan donationen utan tvingas att förbli anonyma.

– Jag skulle verkligen vilja träffa honom någon dag. Han är inte mycket äldre än mig, jag kan inte ens föreställa mig vad han går igenom nu, sa Lyle till The Eagle Tribune.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!