Jason Collins blev den första manlige sportstjärnan att komma ut i USA.
1 av 4
Jason Collins blev den första manlige sportstjärnan att komma ut i USA.
Collins i Boston Celtics tröja.
2 av 4
Collins i Boston Celtics tröja. - Foto: Ap / SCANPIX
Jason Collins i Washington Wizards tröja. Vilka han spelade med förra säsongen.
3 av 4
Jason Collins i Washington Wizards tröja. Vilka han spelade med förra säsongen. - Foto: Ap / SCANPIX
Jason Collins.
4 av 4
Jason Collins. - Foto: Ap

NBA-stjärna kom ut som gay – hyllas av Clinton

NBA-veteranen Jason Collins har kommit ut som homosexuell. Vilket gör honom till den första aktiva, manlige sportstjärnan att komma ut i USA någonsin.


NHL visar sitt stöd

Amerikanska hockeyligan NHL, och dess spelarfack NHLPA, har tagit strid för HBT-personers rätt att idrotta på lika villkor.

I april har man presenterat samarbetet och projektet med "You can play".

Läs mer här.

USA. Det är i en krönika i Sports Illustrated som Jason Collins, spelare i den amerikanska basketligan NBA sedan 12 år, berättar sin hemlighet.

"Jag är en 34 år gammal NBA-center. Jag är svart. Och jag är gay", skriver Collins, som därmed blir den första aktiva, manlige sportstjärnan att komma ut i USA.

Collins fortsätter:

"Jag har inte haft som mål att bli den första öppet homosexuella idrottaren i en större amerikansk lagsport. Men eftersom att jag är det, är jag glad att starta konversationen. Jag önskar att jag inte vore killen i klassrummet som höjer handen och säger "Jag är annorlunda". Om jag fick bestämma skulle någon redan ha gjort det här. Men det är det ingen som har så därför höjer jag min hand".

Levde i en lögn

Han skriver vidare att han försökte dölja sin hemlighet genom att förlova sig med en kvinna.

"Jag dejtade kvinnor när jag var yngre. Jag blev till och med förlovad. Jag trodde att jag var tvungen att leva på ett särskilt sätt. Jag trodde att jag var tvungen att gifta mig med en kvinna och uppfostra barn med henne. Jag intalade mig själv att himlen var röd trots att jag hela tiden visste om att den var blå."

NBA-spelaren får nu stöd från flera håll. Däribland förre amerikanske presidenten Bill Clinton, vars dotter Chelsea har varit klasskamrat med Colins.

– Jasons tillkännagivande i dag är ett viktigt ögonblick för professionell idrott och LGBT-människor. Jag hoppas att alla, i synnerhet Jasons kollegor i NBA, media och hans många fans visar sitt stöd och den respekt som han förtjänar, säger Clinton i ett uttalande

"Jag hoppas på det bästa"

Jason Collins spelade förra säsongen för Washington Wizards men är just nu en så kallad free agent, det vill säga klubblös, inför nästa säsong.

Tidigare har han avverkat klubbar som Minnesota Timberwolves, New Jersey Nets, Memphis Grizzlies, Boston Celtics och Atlanta Hawks.

Det återstår att se var han spelar nästa säsong – och hur hans framtida medspelare kommer att reagera.

”Jag har fått frågan om hur andra spelare kommer att svara på mitt besked. Det enkla svaret är att jag har ingen aning. Jag är en pragmatiker. Jag hoppas på det bästa men planerar för det värsta”, skriver Collins.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

Världens bästa innebandyspelare stannar i Umeå

Världens bästa innebandytvillingar – Oona och Veera Kauppi – förlänger med SSL-laget Thorengruppen. Finländskorna stannar i Umeå till 2026.

Så tycker fotbollsfansen om VAR

idag 07:16
Närmare hälften – 48 procent – av de som följer fotbollsallsvenskan kontinuerligt eller till och från är ganska eller mycket positiva till att införa VAR. Det visar en undersökning gjort av Verian, på uppdrag av TV4 och Fotbollskanalen. 27 procent av de tillfrågade är dock ganska eller mycket negativa.

Löftet till Bergvall: "Ska finnas där för honom"

idag 06:32
Tolv allsvenska matcher och en cupfinal mot Malmö FF återstår av tiden i Djurgården. Sedan bär det av till London och Tottenham för Lucas Bergvall, 18. Där ställer sig gärna Dejan Kulusevski i välkomstkommittén. Jag har aldrig haft en svensk lagkamrat så det ska bli otroligt kul att vara där och finnas för honom, säger han.

Allsvenskan: Fem unga talanger att hålla koll på

idag 06:30
Vilka slår igenom och får rubrikerna? Vilka nyförvärv blir lyckade? Flopparna? Vilka unga spelare tar den 100:e allsvenska säsongen med storm?

Boston missade chans att säkra slutspel

idag 03:52
Boston behövde "bara" ta en poäng i matchen mot Tampa Bay för att som andra lag för säsongen säkra en plats i Stanley Cup-slutspelet.