Vilka tar topp 5-placeringarna?
1 av 6
Vilka tar topp 5-placeringarna? - Foto: Bildbyrån
5. Alexander "The Mauler" Gustafsson har verkligen satt MMA på kartan i Sverige.
2 av 6
5. Alexander "The Mauler" Gustafsson har verkligen satt MMA på kartan i Sverige. - Foto: BILDBYRÅN / JOEL MARKLUND
4. Johan Olsson, längdskidor, som vann femmilen i Val di Fiemme-VM på ett makalöst sätt.
3 av 6
4. Johan Olsson, längdskidor, som vann femmilen i Val di Fiemme-VM på ett makalöst sätt. - Foto: © Bildbyrån / NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
3. Pia Sundhage, förbundskapten för damlandslaget i fotboll. För hennes drivkraft, varumärkesstärkande för damfotbollen och bronset i hemma-EM i somras.
4 av 6
3. Pia Sundhage, förbundskapten för damlandslaget i fotboll. För hennes drivkraft, varumärkesstärkande för damfotbollen och bronset i hemma-EM i somras. - Foto: BILDBYRÅN / JOHANNA LUNDBERG
2. Henrik Stenson, golf. För hans imponerande segrar som ingen tidigare har gjort. Världens bäste golfare just nu?
5 av 6
2. Henrik Stenson, golf. För hans imponerande segrar som ingen tidigare har gjort. Världens bäste golfare just nu? - Foto: © BildbyrŒn - COP 7 - SWEDEN ONLY / Action Images
1. Zlatan Ibrahimovic, fotboll. Han ÄR landslaget. Han ÄR Paris Saint-Germain. Det finns bara en Zlatan.
6 av 6
1. Zlatan Ibrahimovic, fotboll. Han ÄR landslaget. Han ÄR Paris Saint-Germain. Det finns bara en Zlatan. - Foto: BILDBYRÅN / JOEL MARKLUND

Här årets fem största sportprofiler i Sverige

Vilka svenska idrottsprofiler har stuckit ut mest under 2013? Nyheter24:s Jens Lindqvist ger dig svaret.


Kriterier

För personer som har stärkt intresset för sin sport i Sverige under 2013 och dessutom har stått för bragdartade insatser. 

Bara individer, inga lag. 

5. Alexander "The Mauler" Gustafsson

Finns det någon svensk, sedan Ingemar Johansson, som har fått oss svenskar att få upp ögonen för fightingsport som "The Mauler"? Det är tveksamt. Han är utan tvekan den största inom svensk MMA och det är svårt att förstå hur stort det är att han ens fick slåss i en enormt stor titelmatch. 

En match han dessutom förtjänade att vinna. 

4. Johan Olsson

Det var bära eller brista som gällde för Johan Olsson. När han gjorde sig redo för starten inför femmilen i Val di Fiemme hade en klar taktik framför sig: Att rycka ifrån motståndarna redan innan de tog det som en seriös attack. Alla undrade vad han höll på med själv tvekade han aldrig. 

Det gav honom ett mycket fint – och klassiskt – VM-guld. Något som han även belönades med Svenska Dagbladets Bragdguld för. Vi håller tummarna för att han kan stå för en lika imponerande insats i Sotji-OS om en dryg månad.

3. Pia Sundhage

Den perfekta ambassadören för damlandslaget i fotboll. Med både en övertygelse och ett taktiskt slipat sinne ledde hon Sverige till en fin bronspeng i hemma-EM i somras. Inte nog med det. Med sin värme och sin spontanitet har hon blivit Pia med hela Sverige. En av Sveriges absolut största sportprofiler, alla kategorier. 

2. Henrik Stenson

Annika Sörenstam är världens bästa kvinnliga golfare genom tiderna. Men på herrsidan har Sverige aldrig haft någon riktig stjärna (om man bortser från Jesper Parnevik, som modelejon) på golfbanan – förrän nu. Henrik Stenson är den förste någonsin att vinna både FedEx Cup och Race to Dubai. 

Golfintresserade i Sverige var rasande på att inte han vann 2013 års Bragdguld. Han hade varit förtjänt av priset. Nu väntar vi bara på att Stenson får till en fullträff i en major och blir den förste manlige svenske golfaren som går hela vägen. 

1. Zlatan Ibrahimovic

Ännu ett år vi kan känna oss stolta över att vara svenskar. Zlatan Ibrahimovic tycks vara som ett årgångsvin som bara bli bättre och bättre med åldern. Han låg bakom 58 procent av Paris Saint-Germains mål under förra säsongen och vann skytteligan klart i Ligue 1. I år är han ännu bättre och har gjort ännu fler mål, dessutom i Champions League. 

Det är första gången någonsin som fotbollsvärlden – på allvar – har diskuterat om han är värd Ballon d'Or. Men än vet vi inte åt vilket håll det här barkar. Men det ser onekligen oerhört bra ut. Problemet är väl det att Zlatan och PSG måste vinna Champions League för att han ska få sitt slutgiltiga erkännande?

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!