Extrem strykning – världens märkligaste sport?

Nyheter24 går under en månad igenom världens fyra kanske märkligaste sporter. Först ut: Extreme ironing.


Genomgång

Du har fått nackspärr av att se idrottare som snubblar ner i puckelpistbackar och har skrattat åt nervösa tjurfäktare – men du har inte sett det värsta. Nyheter24 går varje vecka i en månad genom världens allra märkligaste sporter.

Extreme ironing, eller Extrem strykning som det heter på svenska, uppfans 1997 i Leicester, England. Skaparen, Phil Shaw, skulle ut och klättra i bergen men hade tvätt som behövde strykas – och en smart lösning senare var en ny sport uppfunnen. 

Sedan dess har mycket hänt. 

Blir allt större

Flera hårda matcher har spelats, galna världsrekord har slagits, världsmästerskap har anordnats och flera stora klubbar har startat. Människor har strukit kläder under vatten, på biltak och i höga bergskedjor. Andra har strukit under militärtjänstgöring, fallskärmshopp och i mörka grottor. 

För varje dag som går blir sporten större och allt flera galna strykningar görs på allt farligare platser. Tyskland, Australien och Japan har flest utövare. 

Kombinerar spänning och tillfredsställelse 

Extrem strykning-byrån, som är det inofficiella förbundet, beskriver sporten enligt följande. 

– Extrem strykning är den senaste farliga sporten som kombinerar spänningen i en extrem utomhusaktivitet med tillfredsställelsen av en välstruken skjorta. 

Nedan finns ett par smakprov på hur det kan se ut.    


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två svenskar till NBA-draften

Golfstjärnan opererad – missar major

3 timmar sedan
Trots fin form på golfbanan drog sig Frida Kinhult ur årets första major, Chevron Championship.

Han är främste svenske poänggöraren

idag 05:52
Torontos storstjärna William Nylander toppar årets svenska poängliga i NHL. Men främste målskytt är Nashvilles Filip Forsberg.

Internt Rysslandsbråk – kallades "utländsk agent"

idag 05:00
Med knappt 100 dagar kvar till invigningen av OS i Paris är det ännu oklart om Rysslands president Vladimir Putin kommer att tillåta ryskt deltagande under neutral flagg. De som ska lämna rekommendationer till Kreml verkar djupt oeniga om vägen framåt.

Real slog ut regerande mästarna i straffrysare

igår 23:58
Det blir ingen ny trippel för Manchester City. Trots enorm dominans i onsdagens retur tog det stopp i Champions Leagues kvartsfinal mot Real Madrid. Andrij Lunin och Antonio Rüdiger blev stora matchhjältar för Real i den avgörande straffläggningen.

Kimmich nickade Bayern München till semifinal

igår 22:58
Bayer Leverkusen briljerar i Bundesliga och är redan klar tysk mästare. Men Bayern München kan vinna den tyngsta titeln av dem alla – Champions League. 1–0 hemma mot Arsenal och 3–2 totalt innebär semifinalspel.