Svenske Marcus är världsledande i parkour – här är varför

Marcus Gustafsson är bäst i Sverige på parkour. – I den här sporten får jag vara mig själv, vara kreativ. Jag är fast, säger han till Nyheter24.


Meriter

2008 – Första plats i Style vid Parcouring World Championships 

2011 – Första plats i Redbull Art of Motion i Detroit

2013 – Andra plats i Betsafe - the Air Wipp Challenge

25-årige Marcus Gustafsson från Helsingborg är Sveriges bästa parkourutövare. Numera tävlar han ofta i internationella sammanhang och de fina priserna radar upp sig. Men det har varit en hård och slitig väg upp till toppen.

Det hela började för tio år sedan, när Marcus tröttnade på gymnastiken.

– Jag tränade gymnastik i 12 år men tröttnade på att stå i led och se ut som alla andra. Då hittade jag parkour där jag fick vara mig själv, vara kreativ. Sen dess har jag varit fast, säger han till Nyheter24. 

Passionerad

Att vara världsledande inom små sporter brukar ofta kräva stora ansträngningar och framför allt – en stor mängd passion till det man håller på med. Och det har Marcus, som tycker att det kreativa utrymmet är väldigt viktigt.

– Tänk att man har tävlat så länge i en sport där man ska se ut som alla andra. Då är det väldigt befriande att få göra något där man är sig själv och får vara kreativ i sina rörelser. Man får göra det man själv kommer på, det finns ingenting som är rätt eller fel, säger han. 

Skaderisker

Som utomstående är det lätt att fastna för de till synes stora fysiska riskerna som parkourutövarna utsätter sig för. Men skadeproblemen är ingenting som drabbat Marcus.

– Faktiskt inte. Det är många som tror det. "Det ser jättefarligt ut", säger de. Men jag har bara dragit nån axel ur led. Det är allt. 

Sporten växer

Marcus, som just nu laddar upp inför en stor internationell tävling i oktober, ser en stor potential inom sporten parkour.

– Det växer jättemycket. Allt fler unga blir intresserade och stora sponsorer börjar komma in, säger han till Nyheter24. 

Se svenskens galna tricks i klippet nedan: 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.