idrott
1 av 9
Klicka dig vidare i bildspelet för att se hjältarna. - Foto: Bildbyrån/TT
Anja Pärsson
2 av 9
När Anja Pärsson höll sommartal i P1 under 2012 gick skidåkaren ut och berättade att hon valt att leva sitt liv med en kvinna. Hyllningarna från hela Sverige lät inte vänta. - Foto: © BildbyrŒn / GEPA pictures/ Wolfgang Grebien
Amerikan
3 av 9
Den amerikanske före detta fotbollsspelaren Robbie Rogers kom ut som homosexuell i samband med att han lade av med fotbollen under 2013. "Nu är det dags att ta ett nytt steg, jag vill lära känna mig själv utanför fotbollen", sade han. - Foto: © Bildbyrån - COP 7 - SWEDEN ONLY / Michael Regan
Aston Villa
4 av 9
Den tyske fotbollslegendaren Thomas Hitzlsperger med över 50 landslagsmatcher avslutade karriären 2013. Året därpå, 2014, kom han ut som homosexuell. - Foto: John Sibley/Action Images
Fotboll
5 av 9
Den svenska landslagstränaren Pia Sundhage berättade 2010 att hon var lesbisk. "Det har inte varit några som helst problem för mig att vara öppet homosexuell som förbundskapten i USA”, sade hon om sitt tidigare uppdrag. - Foto: BILDBYRÅN / Carl Sandin
Höjdhopp
6 av 9
Tidigare hade Kajsa Bergqvist ingått i heterosexuella äktenskap. Men 2011 berättade höjdhopparen för tidningen QX om sin kärlek till sina nya flickvän. "Vi är jättekära", sade Bergqvist. - Foto: NIKLAS LARSSON
Simning
7 av 9
Under 00-talet var Ian Thorpe en av världens bästa simmare. För bara några veckor sedan kom 31-åringen, efter år av rykten och spekulationer, ut som homosexuell. - Foto: Andreas Hillergren
England
8 av 9
Lagkaptenen för det engelska damlandslaget Casey Stoney kom under februari ut som homosexuell. "Jag levde en lögn. Jag har aldrig döljt det inom fotbollsvärlden för där är det accepterat" sade hon. - Foto: BILDBYRÅN / MARCUS ERICSSON
Fotboll
9 av 9
Anton Hysén skapade stor uppmärksamhet när han som 20-åring och i början av sin fotbollskarriär kom ut. "Jag är fotbollsspelare. Och homosexuell. Om jag presterar som fotbollsspelare, då tror jag inte att det spelar någon roll om jag gillar tjejer eller killar. So what, liksom?", sade han. - Foto: © Bildbyrån / Carl Sandin

9 sportstjärnor som kommit ut och inspirerat världen

Under lördagen går prideparaden av stapeln. Genom att ta plats vill man utmana normer, möta förtryck och förändra världen. Därför listar Nyheter24:s sportredaktion nio kvinnor och män inom idrotten som alla vågat göra precis detta.


Samtliga

På Wikipedia finns en sammanställning på alla människor inom idrottsvärlden som kommit som homo- eller transsexuella. 

Läs den här. 

Att komma ut som homosexuell inom idrottsvärldens i många avseenden konservativa väggar är förmodligen något av det svåraste och modigaste som finns. Ofta har det inneburit social stigmatisering och hat och hot med homofobiska förtecken. 

Men någonting är på väg att hända. Sportvärlden går mot ett mer accepterande klimat och allt fler människor inom idrotten börjar våga ta steget ut, ofta när karriären är över – i vissa fall även under densamma. 

Synonymt med alla dessa fall är att personerna har visat prov på stort mod samtidigt som de banar upp vägen för framtidens homosexuella idrottare. 

Här är 9 exempel. 

1. Anja Pärson. 

När hon höll sommartal i P1 under 2012 gick skidåkaren ut och berättade att hon valt att leva sitt liv med en kvinna.  Hyllningarna från hela Sverige lät inte vänta. 


Bildkälla: Bildbyrån.

2. Robbie Rogers 

Den amerikanske före detta fotbollsspelaren kom ut som homosexuell i samband med att han lade av med fotbollen under 2013. "Nu är det dags att ta ett nytt steg, jag vill lära känna mig själv utanför fotbollen", sade han. 


Bildkälla: Bildbyrån.

3. Thomas Hitzlsperger

Den tyske fotbollslegendaren med över 50 landslagsmatcher avslutade karriären 2013. Året därpå, 2014, kom han ut som homosexuell.  


Bildkälla: Bildbyrån.

4. Pia Sundhage

Den svenska landslagstränaren berättade 2010 att hon var lesbisk. "Det har inte varit några som helst problem för mig att vara öppet homosexuell som förbundskapten i USA”, sade hon om sitt tidigare uppdrag.  


Bildkälla: Bildbyrån.

5. Jason Collins 

NBA-veteranen kom under våren 2013 ut som homosexuell. Detta gjorde honom till den första aktiva, manlige sportstjärnan att komma ut i USA någonsin. 


Bildkälla: Bildbyrån.

6. Kajsa Bergqvist 

Tidigare hade hon ingått i ett heterosexuella äktenskap. Men 2011 berättade höjdhopparen för tidningen QX om sin kärlek till nya flickvännen. "Vi är jättekära", sade Bergqvist. 


Bildkälla: Bildbyrån.

7. Ian Thorpe 

Under 00-talet var han en av världens bästa simmare. För bara några veckor sedan kom 31-åringen, efter år av rykten och spekulationer, ut som homosexuell.  


Bildkälla: Bildbyrån.

8. Casey Stoney

Lagkaptenen för det engelska damlandslaget kom under februari ut som homosexuell. "Jag levde en lögn. Jag har aldrig dolt det inom fotbollsvärlden för där är det accepterat" sade hon. 


Bildkälla: Bildbyrån.

9. Anton Hysén

Skapade stor uppmärksamhet när han som 20-åring och i början av sin fotbollskarriär kom ut. "Jag är fotbollsspelare. Och homosexuell. Om jag presterar som fotbollsspelare, då tror jag inte att det spelar någon roll om jag gillar tjejer eller killar. So what, liksom?", sade han. 


Bildkälla: Bildbyrån.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Golfstjärnan opererad – missar major

2 timmar sedan

Han är främste svenske poänggöraren

idag 05:52
Torontos storstjärna William Nylander toppar årets svenska poängliga i NHL. Men främste målskytt är Nashvilles Filip Forsberg.

Internt Rysslandsbråk – kallades "utländsk agent"

idag 05:00
Med knappt 100 dagar kvar till invigningen av OS i Paris är det ännu oklart om Rysslands president Vladimir Putin kommer att tillåta ryskt deltagande under neutral flagg. De som ska lämna rekommendationer till Kreml verkar djupt oeniga om vägen framåt.

Real slog ut regerande mästarna i straffrysare

igår 23:58
Det blir ingen ny trippel för Manchester City. Trots enorm dominans i onsdagens retur tog det stopp i Champions Leagues kvartsfinal mot Real Madrid. Andrij Lunin och Antonio Rüdiger blev stora matchhjältar för Real i den avgörande straffläggningen.

Kimmich nickade Bayern München till semifinal

igår 22:58
Bayer Leverkusen briljerar i Bundesliga och är redan klar tysk mästare. Men Bayern München kan vinna den tyngsta titeln av dem alla – Champions League. 1–0 hemma mot Arsenal och 3–2 totalt innebär semifinalspel.

Brynäs rivstart knäckte Djurgården

igår 21:30
Det tog sju minuter för Brynäs att avgöra den första finalmatchen mot Djurgården. 6–2 inför hemmapubliken var en perfekt start i kampen om en biljett tillbaka till SHL. En skön start, vi gör en bra match och förtjänar att vinna, säger Brynäs Linus Ölund till TV4 Play.