Känner inte sina ben när hon springer – slår alla ändå

Sjukdomen MS gör att Kayla Montgomery inte känna sina ben när hon springer. Därför kan hon inte sluta av egen maskin. Ändå älskar hon löpning. Och hon är riktigt duktig.


När hon var liten älskade Kayla Montgomery, 18, att spela fotboll. Men efter en match för fyra år sedan kändes hennes ben konstiga. Hon kände det som om det kittlade i hennes tår. Men det var bara början. 

Diagnosticerades med MS

Den kittlande känslan gick över i att hon tappade känseln i hela sina ben. Hon gick igenom många undersökningar innan det stod klart att hon hade MS, Multipel Skleros. Det är en sjukdom i det centrala nervsystemet som bland annat leder till att de drabbade ofta får problem med känseln och att gå. Kayla hade ingen som helst känsla i benen i åtta månader. Kaylas mamma, Alysia Montgomery, berättar för ESPN att hon kände till sjukdomen väl redan innan hennes dotter blev sjuk.

– När jag fick höra att Kayla hade MS tappade jag andan helt. Det gjorde mig illamående, säger hon. 

Började löpa – utan känsel i benen

Till slut började medicinen hjälpa. Trots det stod det klart att Kayla inte längre kunde ägna sig åt fotboll. I stället började Kayla att ägna sig åt löpning. Men när hon blir varm tappar hon känseln i benen igen. Hon var tvungen att lära sig att springa utan känsel i benen.

– Det är en konstig känsla att veta att ens ben rör sig, men att inte kunna veta hur fort de rör sig, säger Kayla. 


Kan inte stanna

Till en början var hon medelmåttig. Sen blev hon bättre och bättre. Till slut fick hon träna på heltid med pojklaget i sitt high school. Hon var bland de bästa i sin hemstat, North Carolina. Hennes tränare, Patrick Cromwell, har stöttat henne från början. I och med att hon inte har någon känsel kan hon inte stanna när loppen är färdiga. Därför får tränaren bokstavligen fånga henne vid målgången. 

– Hon behöver hjälp. För hon är hjälplös ett tag efter målgång, säger Cromwell. 

Avslutade som en Hollywood-film

Kayla gjorde sitt sista lopp för sitt high school och tillsammans med Cromwell i maj i år. Och det slutade som i en Hollywood-film. Se klippet för att få veta hur historien slutar. 


/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Världens bästa innebandyspelare stannar i Umeå

Så tycker fotbollsfansen om VAR

3 timmar sedan
Närmare hälften – 48 procent – av de som följer fotbollsallsvenskan kontinuerligt eller till och från är ganska eller mycket positiva till att införa VAR. Det visar en undersökning gjort av Verian, på uppdrag av TV4 och Fotbollskanalen. 27 procent av de tillfrågade är dock ganska eller mycket negativa.

Löftet till Bergvall: "Ska finnas där för honom"

idag 06:32
Tolv allsvenska matcher och en cupfinal mot Malmö FF återstår av tiden i Djurgården. Sedan bär det av till London och Tottenham för Lucas Bergvall, 18. Där ställer sig gärna Dejan Kulusevski i välkomstkommittén. Jag har aldrig haft en svensk lagkamrat så det ska bli otroligt kul att vara där och finnas för honom, säger han.

Allsvenskan: Fem unga talanger att hålla koll på

idag 06:30
Vilka slår igenom och får rubrikerna? Vilka nyförvärv blir lyckade? Flopparna? Vilka unga spelare tar den 100:e allsvenska säsongen med storm?

Boston missade chans att säkra slutspel

idag 03:52
Boston behövde "bara" ta en poäng i matchen mot Tampa Bay för att som andra lag för säsongen säkra en plats i Stanley Cup-slutspelet.

Varning för tysk öl: "Kan vara starkare"

idag 03:20
Brittiska fans varnas för den öl som kommer att serveras under fotbolls-EM i Tyskland i sommar.