Rickard bröt ryggen, och hans hälbenen och tänder krossades.
1 av 6
Rickard bröt ryggen, och hans hälbenen och tänder krossades. - Foto: Privat
Det gjorde han för drygt ett år sedan.
2 av 6
Det gjorde han för drygt ett år sedan. - Foto: Privat
Rickards ryggkota sköts in i ryggmärgen i fallet.
3 av 6
Rickards ryggkota sköts in i ryggmärgen i fallet. - Foto: Privat
Rickards första löptur efter olyckan skedde i december över Älvsborgsbron.
4 av 6
Rickards första löptur efter olyckan skedde i december över Älvsborgsbron. - Foto: Privat
Målmedveten rehab har åter gett rörlighet i underkroppen.
5 av 6
Målmedveten rehab har åter gett rörlighet i underkroppen. - Foto: Privat
Det mesta sitter i skallen, menar Rickard.
6 av 6
Det mesta sitter i skallen, menar Rickard. - Foto: Privat

Rickard bröt ryggen för ett år sedan – nu bestiger han höga berg

Rickard Edh bröt ryggen. Ett år senare klättrade han upp för 5800 meter höga Mount Kilimanjaro.


GÖTEBORG. Det var den 23 januari 2014 som Rickard Edh ramlade ner för en 10 meter hög klätterväg när bromsen på repet inte fungerade som den skulle. Bägge hälbenen och tänderna krossades och dessutom han bröt ryggen, skriver magasinet Spring.

Rickard efter ryggbrottet


Bildkälla: Privat

– Det hände och det är svårt att få ogjort. Man får acceptera och gå vidare, säger Rickard till Nyheter24.

Hur mycket rörlighet han skulle få tillbaka i underkroppen var oklart, men tack vare en riktig kämparinställning har han tagit sig en lång bit på vägen, något som man har kunnat följa via hans blogg.

Rehabträningen


Bildkälla: Privat

"Grät i en timme"

På nyårsafton 2012 befann sig Rickard och några vänner på Mount Everest basecamp, då beslöt de sig för att Mount Kilimajaro stod näst på tur, och han skulle inte låta olyckan hindra honom. Han siktade på att på årsdagen för sin olycka vara på Kilimanjaros topp. Vilket han också lyckades med. 

– När jag väl kom upp där så stod jag bara och grät i en timme. Allting bara slog en. Det var så jävla magiskt, berättar Rickard.

Första löpturen efter skadan


Bildkälla: Privat

"Gäller att kriga"

Att klättra upp för Mount Kilimanjaro är vad som har motiverat Rickard det år som gott efter olyckan. Han vill ha tillbaka det aktiva och fria liv han hade innan, men samtidigt menar han att det som funkat för honom kanske inte funkar för andra med liknande skador.

– Alla kanske inte ska ha som mål att dra till Afrika och klättra Kilimanjaro efter ett år. Man kanske ska ha som mål att rulla ut och ta sig lite mat bara. De små stegen var också jävligt värda. Det gäller att kriga liksom, menar Rickard.

– Jag tror att de flesta har det inom sig utan att dem vet om det. Det finns där men man måste leta lite, fortsätter Rickard.


Mår bättre än någonsin

Nästa målsättning för Rickard är loppet Wings for life run i Kalmar den 3 maj. Där går alla deltagaravgifter till forskning kring ryggmärgsskador och Rickard har ett eget lag med samma namn som hans blogg, Team InspirEdh.

– Det är nog lätt att tycka att det här är väldigt jobbigt, men livet är inte över. Så bra jag mår idag var det längesen jag gjorde, säger Rickard.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Orken tog slut: "Bittert så klart"

1 timme sedan

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

1 timme sedan
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

2 timmar sedan
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.

Jagr, 52, historisk och målskytt

3 timmar sedan
Den tjeckiske legendaren Jaromir Jagr har hunnit fylla 52 år – men är inte klar med hockeykarriären.

Stark och Nordqvist med i täten i majorn

3 timmar sedan
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel. Båda är fyra slag efter just nu ledande amerikanskan Lauren Coughlin.

Ny svensk uppvisning i världscupfinalen

igår 20:36
Världsstjärnorna Henrik von Eckermann och Peder Fredricson har prickat formen perfekt. På lördag hoppar de om segern i världscupfinalen i Riyad. Båda bäddade för en rysare. De kliver in i de två sista rundorna som etta och tvåa. Otroligt. Hästen har hoppat underbart. Jag njöt av ridningen, säger von Eckermann.