Valverde åtalad för dopning

Cyklisten inblandad i spansk härva.


Cyklisten Alejandro Valverde, Spanien, har åtalats för inblandning i 2006 års spanska bloddopningshärva, "operation Puerto". Italienska olympiska kommitténs (Coni) åklagare yrkar på två års avstängning.

Enligt Coni matchar ett dopningsprov, som Valverde lämnade under en Tour de France-sträcka i Italien i fjol, DNA som hämtats från en kodad blodpåse från den spanska dopningshärvan. Spanjoren bedyrade sin oskuld under ett förhör i februari men Coni har fortsatt utreda cyklisten som i fjol toppade världsrankingen.

En dom i en italiensk antidopningsdomstol blir troligtvis endast giltig i Italien. Internationella cykelförbundet (UCI) eller Spanska cykelförbundet måste döma spanjoren för att en avstängning ska bli internationell.

–Det här är för tillfället en italiensk angelägenhet under italiensk lag... UCI kommer att avvakta till dess domstolsförfarandet är avgjort för att se hur vi kan gå vidare, sade UCI:s ordförande Pat McQuaid.

UCI har tidigare, på grund av kopplingen till operation Puerto, försökt stoppa Valverde från att tävla i 2007 års VM, men Idrottens skiljedomstol (Cas) dömde då till spanjorens fördel.

Den spanska bloddopningsutredningen lades ner i mars 2007, men återupptogs i januari i år.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!