AIK:s supporterförning Black Army uppmanar fansen att bojkotta derbyt mot Djurgården. Här ingriper polisen mot DIF-supportrar.
1 av 5
AIK:s supporterförning Black Army uppmanar fansen att bojkotta derbyt mot Djurgården. Här ingriper polisen mot DIF-supportrar. - Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX
Detta kommer vi inte att få se i nästa derby.
2 av 5
Detta kommer vi inte att få se i nästa derby. - Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX
Poliser utanför Globen.
3 av 5
Poliser utanför Globen. - Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX
Stark kritik har riktats mot polisen, som anklagas för att ha brukat övervåld.
4 av 5
Stark kritik har riktats mot polisen, som anklagas för att ha brukat övervåld. - Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX
Järnkaminerna uppmanar sedan tidigare till en bojkott.
5 av 5
Järnkaminerna uppmanar sedan tidigare till en bojkott. - Foto: Henrik Montgomery/SCANPIX

Black Army bojkottar 08-derbyt: "Kan inte garantera säkerheten"

Bojkotten är ett faktum: AIK:s och Djurgårdens supporterföreningar uppmanar fansen från att inte gå på det kommande Stockholmsderbyt.


700 JO-anmälningar mot polisen

Polisen fick skarp kritik från supportrar efter det senaste Stockholmsderbyt mellan Djurgården och AIK.

För knappt en vecka sedan hade bland annat inkommit 700 JO-anmälningar mot polisen, som anklagades för att ha brukat övervåld mot vanliga supportrar.

STOCKHOLM. Djurgårdens supporterförening uppmanar redan klubbens ståplats-fans från att bojkotta derbyt mot ärkerivalen AIK. Nu kan Nyheter24 avslöja att AIK:s Black Army gör detsamma:

– Vi känner att vi inte kan garantera våra medlemmars säkerhet i och med polisens konstiga insatser, säger supporterföreningens ordförande Daniel Wilhelmsson till Nyheter24.

Han fortsätter:

– Vi vill att alla köper en biljett till vår läktare på Globen, men att man inte går in. På så vis skadas inte AIK ekonomiskt.

Efter flera stökiga derbymatcher mellan ärkerivalerna har fans från båda håll anklagat polisen för att bruka övervåld mot oskyldiga åskådare. Nyligen valde DIF:s supporterförening att säga ifrån och uppmanade supportrarna att inte stå på klackplats till derbyt den 16 februari.

– Vi hoppas att tomma läktare - eller åtminstone halvtomma sådana - och alla JO-anmälningar som har kommit in ska belysa polisens horribla arbete. Det är inte okej att slå sönder folk med batonger, säger Wilhelmsson.

"Köp biljetten - gå inte på matchen"

Om supportrarna följer uppmaningarna återstår att se. Säkert är dock att aktionen, från AIK-fansens sida, inte är en protest mot klubbarna.

– Det här har ingenting mot AIK, vi älskar klubben. Men vi vill även våra medlemmars bästa och därför vill vi inte heller att de ska gå på derbyt. Däremot så vill vi att många ska gå på matchen mot HV71, så kan vi visa upp lite derbystämning där i stället, säger Wilhelmsson.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!