1 av 4
- Foto: Bildbyrån
2 av 4
- Foto: Bildbyrån
3 av 4
- Foto: Bildbyrån
4 av 4
- Foto: Scanpix

Svensk hoppas på F1-chans

De som går bra i GP2, tidigare formel 3000, får ofta chansen i Formel 1. Svenske Marcus Ericsson drömmer om de snabba bilarna. - Hans namn finns redan registrerat hos stallcheferna, säger rådgivaren Eje Elgh.


I helgen startar GP2-serien, det som tidigare hette formel 3000. En svensk, Marcus Eriksson, hoppas på framgångar. Framgångar som kan ta honom ända till formel 1-cirkusen.

- Det är en oviss tid, det är nu allvaret börjar. Det handlar om att kunna disponera loppen rätt, att känna av däckslitage och att vara flexibel för att kunna utnyttja materialet på bästa sätt, säger rådgivaren Eje Elgh till TT.

Elgh har hjälp av ingen mindre än Kenny Bräck som tidigare sagt att Ericsson påminner om Alain Prost. Då hade Ericsson ännu inte fyllt 16 år och körde gokart. Nu är svensken 20 år och 2007 vann han det brittiska formel BMW-mästerskapet och förra året vann han japanska formel 3-serien.

- Han har rätt ålder, han har vunnit i både formel 3 och formel BMW, och hans namn finns redan registrerat hos stallcheferna. Det enda som fattas är egentligen är att han ska prestera resultat. Men det är ju också det svåraste, säger Eje Elgh och fortsätter:

- Om han skulle vinna mästerskapet då kan jag sätta min högra hand att han får köra formel 1. Det är nära men ändå så långt borta. Blir han inte topp tio så kan han snart vara bortglömd – man får i regel bara en chans.

Ericsson ska köra för stallet Super Nova, som inte är topptippat.

- Super Nova var som bäst på 90-talet, då var stallet nästan oslagbart. Men nu kör jag inte med något favorittryck på mig, vilket i sig kan vara positivt, säger Ericsson.

- Men jag kör alltid för att vinna, även om det kanske gäller att vara realist. Det kan bli ett tufft år då konkurrensen är så bra.

Att byta från formel 3 till GP2 innebär samtidigt att han bytt från 225 hästkrafter till hela 650.

- Körstilen och aerodynamiken blir helt annorlunda, det har varit en utmaning för mig.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark högt upp i Texas

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

igår 19:54
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.