1 av 10
- Foto: Bildbyrån
2 av 10
- Foto: Scanpix
3 av 10
- Foto: Scanpix
4 av 10
- Foto: Scanpix
5 av 10
- Foto: Bildbyrån
6 av 10
- Foto: Bildbyrån
7 av 10
- Foto: Bildbyrån
8 av 10
- Foto: Bildbyrån
9 av 10
- Foto: Bildbyrån
10 av 10
- Foto: Bildbyrån

2000-talets största fotbollshändelser

Nyheter24 minns decenniets största fotbollshändelser.


Roman Abramovich tar över Chelsea

Lyxlirararen, oljemagneten och affärsmannen Roman Abramovich köpte 2003 upp Chelsea FC av Ken Bates för 60 miljoner pund. Affären, som i engelska medier beskrevs som den största i fotbollssammanhang, var startskottet för miljardärernas intåg i Premier League.

Sedan ryssens övertagande av Londonklubben har andra bland annat Manchester City köpts upp av Abu Dhabi United Group.

Calciopoli

Under maj 2006 upptäckte italiensk polis härvan som skakade en hel fotbollsvärld. Storklubbarna Juventus, Lazio, Fiorentina och Milan anklagades för att ha påverkat resultaten i sina matcher genom att välja ut kamratliga domare och linjemän. Turinklubben Juve straffades hårdast då man flyttades ner till Serie B och fick börja med 17 poängs avdrag. Dessutom fick man lämna ifrån sig Serie A-titeln från säsongen 2004/2005.

Zinedine Zidanes karriär – och skallning

"Zizou", "El Magnífico", "El Zid". Kärt barn har många namn. Även innan, men framför allt i början av 2000-talet dominerade Marseille-sonen Zinedine Zidane på fotbollsplanen. Mittfältaren som 1998, 2000 och 2003 utsågs till världens bäste bjöd på fotbollsporr.

Tyvärr avslutades hans karriär väldigt snöpligt och skallningen på Marco Materazzi i VM-finalen 2006 är kanske det som vi minns allra mest.

Liverpools makalösa upphämtning

0-3 i baken och totalt uträknade i halvtid. Sedan klev Liverpool ut som ett helt nytt lag och, inom loppet av sju minuter, lyckades man hämta upp underläget mot Milan. Det slutade med att Merseyside-klubben vann på straffar och efter den magiska Champions League-finalen 2005 blev det extra klart vilka som var "the king of comebacks".

En fantastisk zaga

Med svenska ögon. Men ändå. Zlatan Ibrahimovic och hans karriär är en fantastisk saga som till största delen utspelade sig under 2000-talet. Vägen från Malmö FF, vidare till Holland och Ajax, till Italien, Juventus och Inter. Och såklart jätteövergången till Barcelona.

Ögonblick som klackmålet mot Italien i EM 2004, eller då "Ibra" stod där i Inter-tröjan som förste svensk att vinna skytteligan i Serie A sedan Gunnar Nordahl – är inget som man glömmer i första taget.

Ronaldinhos magiska år

Under tiden i Barcelona, framför allt mellan 2004-2006, var det garanterad show när en viss Ronaldo de Assis Moreira äntrade fotbollsplanen. Brassen som alltid har ett leende på läpparna bjöd publiken på magiska finter, ofattbara passningar och otroliga mål.

Under sista året i den katalanska klubben hände det något – och efter det har vi aldrig sett samma Ronaldinho igen.

Leo Messis Maradona-mål

I VM-kvartsfinalen mot England 1986 gjorde Diego Maradona det solomål som visats flest gånger i repris någonsin. I april 2007 var det Leo Messis tur. Jämförelserna mellan de båda argentinarna blev efter det närmast identiska målet mot Getafe hysteriska.

Dödsfallen som skakade om

Under decenniet avled flera kända spelare sedan de kollapsat med hjärtfel på under match: kameruanen Marc-Vivien Foe, ungraren Miklos Feher, spanjoren Antonio Puerta, Motherwells Phil O'Donnell.

I augusti avled Espanyols lagkapten Dani Jarque efter en hjärtattack under ett träningsläger. Och bara för lite mer än en månad sedan tog den tyska målvakten Robert Enke sitt liv.

Greklands chock – Europamästare 2004

Man spelade knappast den mest underhållande fotbollen. Men med en grym defensiv och bra effektivitet vann Grekland EM 2004 sedan man besgrat Portugal i finalen. Minst sagt en chock.

Trendbrotten

Sommaren 2008 vann det spanska landslaget ett mästerskap (EM) för första gången sedan 1964. "En seger för fotbollen", hävdade många efter att laget bjudit på "tiki-taka"-spel från den första gruppspelsmatchen till finalen mot Tyskland.

Två år innan det fick Italien efter en lång väntan vinna ett mästerskap. Guldet i VM var den första titeln man kammade hem sedan VM-segern 1982.

Ett tredje stort trendbrott var Sveriges VM-miss. Landslaget hade lyckats ta sig till fem raka mästerskap när det till slut tog stopp i kvalet till VM i Sydafrika 2010.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

igår 20:40
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

igår 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.