Ronaldo kan vara en av tidernas största anfallare.
1 av 8
Ronaldo kan vara en av tidernas största anfallare. - Foto: ELISE AMENDOLA/AP/SCANPIX
Tyvärr förstördes karriären upprepade gånger av tuffa skador.
2 av 8
Tyvärr förstördes karriären upprepade gånger av tuffa skador. - Foto: PLINIO LEPRI/AP/SCANPIX
Korsbandet är kroniskt stympad.
3 av 8
Korsbandet är kroniskt stympad. - Foto: PLINIO LEPRI/AP/SCANPIX
Ronaldo chockade en hel värld när han kom ut till VM-finalen i den fulaste frisyren på många år.
4 av 8
Ronaldo chockade en hel värld när han kom ut till VM-finalen i den fulaste frisyren på många år. - Foto: DAVID GUTTENFELDER/AP/SCANPIX
Redan 1997 blev han utsedd till världens bäste spelare.
5 av 8
Redan 1997 blev han utsedd till världens bäste spelare. - Foto: ARMANDO FRANCA/AP/SCANPIX
Tyvärr blev även kroppen drabbad av man närmast kan beskriva som fetma.
6 av 8
Tyvärr blev även kroppen drabbad av man närmast kan beskriva som fetma. - Foto: Andre Penner/AP/SCANPIX
Ronaldo är den bäste målskytten genom VM-historien.
7 av 8
Ronaldo är den bäste målskytten genom VM-historien. - Foto: KOJI SASAHARA/AP/SCANPIX
Här hyllas legendaren för sin enastående karriär av det brasilianska fotbollsförbundet.
8 av 8
Här hyllas legendaren för sin enastående karriär av det brasilianska fotbollsförbundet. - Foto: Felipe Dana/AP/SCANPIX

En era är över - Ronaldo slutar

Ronaldo tar farväl till en fotbollsvärld som minns en målskytt utan många motstycken genom historien.– Det är dags nu. Jag kan inte fortsätta. Jag ville fortsätta spela men jag kan inte. Jag tänker mig att göra en sak på planen men jag kan inte längre utföra det.


SAO PAULO. Ronaldo, "O Fenomeno", väljer att sluta med fotbollen efter 18 makalösa år i sporten. En karriär som genererade mängder av framgångar, fantastiska historier och vackra mål.

Redan 1994 satt den framtida världsstjärnan på bänken när brassarna besegrade de vilt kämpande bronshjältarna från minilandet i norden. Den då 16-årige anfallaren fick inte spela en minut under fotbolls-VM i USA, men det faktum att han var uttagen i truppen fick ändå de största lagen i Europa att rycka i honom.

Längsta stråt drog PSV Eindhoven som värvade Ronaldo för drygt 55 miljoner kronor. En summa som i dag ses som en spottstyver, kaffepengar, parkeringskontanter - något den holländska klubben fick en framtida legendar för.

Fantastisk statistik

Två år lirade den vindsnabbe anfallaren i Eindhoven och gjorde på 45 matcher hela 42 mål. Något som självklart inte hör till ovanligheterna i en liga som då dominerades av tre lag. Men det stoppade fortfarande inte de övriga toppklubbarna att rycka i Ronaldo.

Barcelona fick slutligen brassens kråka på ett kontrakt och nästan 200 miljoner bytte hand. Även om tiden i Barcelona mycket väl kan ha varit den bästa fotbollen magikern stod för, blev sejouren kort. Ett år spenderade han i Katalonien och lämnade efter bråk med den sittande styrelsen. Ett bråk som föranledde en generell kris i Barcelona som först kom nära en lösning under inledningen av 2000-talet.

Milano och sveket

Men rent ekonomiskt blev det en bra affär för katalanerna. Drygt 100 miljoner kronor fick "Blaugrauna" i profit när de sålde fotbollsvärldens stora kelgris till Massimo Morratis storsatsande Inter. Ronaldo värvades under stor pompa och ståt. Äntligen skulle Scudetton till "rätt" sida av Milano.

Men succén uteblev. Skador satte stopp för teknikern och frustrationen var total på VIP-läktaren. "310 miljoner för ett sjukbäddspelande anfallare, inte värt det" uppges det att Moratti ska ha sagt, även om han utåt alltid visade sitt fulla stöd för brassen.

Men när Ronaldo valde att lämna laget precis efter att han återvänt från sin andra svåra knäskada blev fansen rasande, Serie A blev en gigantisk profil fattigare och Moratti ska fortfarande inte ha förlåtit sin förlorade son för sveket.

Galacticos

Som så många andra superikoner gick "R9" till marängerna i Madrid där han blev en del av det klassiska epitetet: "Galacticos". Tillsammans med Raul, David Beckham, Zinedine Zidane, Luis Figo och de andra lirarna gjorde han 83 mål på 127 matcher.

Efter en kort sejour tillbaka i Milano för spel i den rödsvarta delen av staden återvände slutligen Ronaldo till hemlandet och Corinthians. Men efter att laget blev utslaget av Latinamerikas version av Champions League går legendaren ut och bekräftar att det är över nu. En era är slut. Ett fenomen är försvunnet.

– Det är dags nu. Jag kan inte fortsätta. Jag ville fortsätta spela men jag kan inte. Jag tänker mig att göra en sak på planen men jag kan inte längre utföra det, säger Ronaldo till Estado de S. Paulo enligt AP.

Och nu är det bara att hoppas att omvärlden inte minns den smått övervikta divan från de senare åren och i stället riktar blickarna mot liraren som tre gånger om blev utsedd till världens bäste spelare. En spelare som vann omåttligt många skytteligor och är även målgöraren som gjort flest mål genom fotbolls-VM:s historia.

Underbar sammanfattning av den "äkta Ronaldo":

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

Världens bästa innebandyspelare stannar i Umeå

Världens bästa innebandytvillingar – Oona och Veera Kauppi – förlänger med SSL-laget Thorengruppen. Finländskorna stannar i Umeå till 2026.

Så tycker fotbollsfansen om VAR

idag 07:16
Närmare hälften – 48 procent – av de som följer fotbollsallsvenskan kontinuerligt eller till och från är ganska eller mycket positiva till att införa VAR. Det visar en undersökning gjort av Verian, på uppdrag av TV4 och Fotbollskanalen. 27 procent av de tillfrågade är dock ganska eller mycket negativa.

Löftet till Bergvall: "Ska finnas där för honom"

idag 06:32
Tolv allsvenska matcher och en cupfinal mot Malmö FF återstår av tiden i Djurgården. Sedan bär det av till London och Tottenham för Lucas Bergvall, 18. Där ställer sig gärna Dejan Kulusevski i välkomstkommittén. Jag har aldrig haft en svensk lagkamrat så det ska bli otroligt kul att vara där och finnas för honom, säger han.

Allsvenskan: Fem unga talanger att hålla koll på

idag 06:30
Vilka slår igenom och får rubrikerna? Vilka nyförvärv blir lyckade? Flopparna? Vilka unga spelare tar den 100:e allsvenska säsongen med storm?

Boston missade chans att säkra slutspel

idag 03:52
Boston behövde "bara" ta en poäng i matchen mot Tampa Bay för att som andra lag för säsongen säkra en plats i Stanley Cup-slutspelet.