Till fanns det ingen annan än Blatter man kunde rösta på.
1 av 5
Till fanns det ingen annan än Blatter man kunde rösta på. - Foto: Michael Probst/AP/SCANPIX
Jack Warner hävdar att mutor låg bakom Lennart Johanssons fall i Fifa-valet 1998.
2 av 5
Jack Warner hävdar att mutor låg bakom Lennart Johanssons fall i Fifa-valet 1998. - Foto: AP/SCANPIX
Concafs förre ordförande ska ha köpt teverättigheterna till fem världsmästerskap för en dollar.
3 av 5
Concafs förre ordförande ska ha köpt teverättigheterna till fem världsmästerskap för en dollar. - Foto: Nathan Denette/AP/SCANPIX
Sepp Blatters utmanare Mohammed bin Hammam stängdes av på livstid.
4 av 5
Sepp Blatters utmanare Mohammed bin Hammam stängdes av på livstid. - Foto: Shirley Bahadur/AP/SCANPIX
Fifa-bossen Sepp Blatter.
5 av 5
Fifa-bossen Sepp Blatter. - Foto: Steffen Schmidt/AP/SCANPIX

Förre Fifa-pampen: "Köpte VM-rättigheterna för en dollar"

Fifas förre viceordförande hävdar att han köpte teverättigheterna till fem VM-slutspel via ett mexikanskt företag.


Detta har hänt

I somras blev Sepp Blatter omvald till Fifa-president i ett väldigt kontroversiellt och omdiskuterat val, där mutanklagelser viftades åt alla håll.

Blatters ende utmanare, då det asiatiska fotbollsförbundets ordförande Mohammed bin Hammam, anklagades bland annat för att ha köpt VM i Qatar 2022, men även för att, tillsammans med Concafs ordförande Jack Warner, muta delegater för att samla röster till presidentvalet.

Det hela slutade med att drog tillbaka sin kandidatur innan han stängdes av på livstid från fotbollen och att Jack Warner tvingades avgå för att undiva en utredning. Sepp Blatter, som blev den ende man kunde rösta på, vann.

Det internationella fotbollsförbundet Fifa och dess ledare Sepp Blatter har hamnat i blåsväder igen. Detta efter att Jack Warner, förbundets förre viceordförande, hävdat att han 1998 köpte teverättigheterna till flera världsmästerskap för blott en dollar - i utbyte mot att han röstade på Blatter i Fifas ordförandeval mot svensken Lennart Johansson 1998.

Teverättigheterna till mästerskapen ska egentligen säljas direkt till mediebolag. Men Warner, som fram till i somras även var ordförande i Nord- och Centralamerikas samt Karibiens fotbollsförbund Concaf, berättar för Bloomberg att han köpte sändsningsrättigheterna till 1998, 2002, 2006, 2010 och 2014 via ett mexikanskt företag och sedan sålde dem vidare för betydligt saftigare summor för att "främja fotbollsutvecklingen i Karibien".

Nytt kompispris

Men till skillnad från 1998 vägrade Warner att stödja Blatter i sommarens ordförandeval, trots att den förre pampen erbjöds teverättigheterna till såväl VM 2018 som 2022. Även denna gång för ett kompispris.

I stället ska Warner ha mutat flera röstberättigade delegater för att rösta på Blatters utmanare Mohamed bin Hammam - då ordförande i det asiatiska fotbollsbundet - som stängdes av på livstid av Fifas etiska kommité.

En anklagelse som Warner dock nekar till. Han menar att han, efter tre decennier i Fifa, ska ha blivit uthängd av Blatter.

"Utreder uttalandet"

Fifa har fortfarande inte kommenterat Warners kontroversiella anklagelser, men meddelar i ett mejl till Bloomberg att de "utreder uttalandet".

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Han är främste svenske poänggöraren

1 timme sedan

Internt Rysslandsbråk – kallades "utländsk agent"

2 timmar sedan
Med knappt 100 dagar kvar till invigningen av OS i Paris är det ännu oklart om Rysslands president Vladimir Putin kommer att tillåta ryskt deltagande under neutral flagg. De som ska lämna rekommendationer till Kreml verkar djupt oeniga om vägen framåt.

Real slog ut regerande mästarna i straffrysare

igår 23:58
Det blir ingen ny trippel för Manchester City. Trots enorm dominans i onsdagens retur tog det stopp i Champions Leagues kvartsfinal mot Real Madrid. Andrij Lunin och Antonio Rüdiger blev stora matchhjältar för Real i den avgörande straffläggningen.

Kimmich nickade Bayern München till semifinal

igår 22:58
Bayer Leverkusen briljerar i Bundesliga och är redan klar tysk mästare. Men Bayern München kan vinna den tyngsta titeln av dem alla – Champions League. 1–0 hemma mot Arsenal och 3–2 totalt innebär semifinalspel.

Brynäs rivstart knäckte Djurgården

igår 21:30
Det tog sju minuter för Brynäs att avgöra den första finalmatchen mot Djurgården. 6–2 inför hemmapubliken var en perfekt start i kampen om en biljett tillbaka till SHL. En skön start, vi gör en bra match och förtjänar att vinna, säger Brynäs Linus Ölund till TV4 Play.

Svensk succé – ryttarstjärnorna i topp i finalen

igår 20:40
Henrik von Eckermann varnade för landslagskompisen Peder Fredricson i världscupfinalen. Fredricson ligger tvåa efter den första omgången i Riyad efter den snabba och felfria ritten på Catch Me Not – enbart slagen av von Eckermann. Jag är inte förvånad. Kul att slå honom och jättekul att vi båda är i topp, säger världsettan.