Alexander Gerndts överklagan av misshandelsdomen mot sin ex-fru inleds i dag i Malmö hovrätt.
1 av 4
Alexander Gerndts överklagan av misshandelsdomen mot sin ex-fru inleds i dag i Malmö hovrätt. - Foto: BILDBYRÅN
Landslagsspelaren dömdesi december förra året till villkorlig dom för misshandel och tilldelades 80 dagsböter á 1 000 kronor.
2 av 4
Landslagsspelaren dömdesi december förra året till villkorlig dom för misshandel och tilldelades 80 dagsböter á 1 000 kronor. - Foto: Bildbyrån
Landslaget valde först att stänga av anfallaren men öppnade sedan dörrarna för fortsatt spel i den blågula dressen.
3 av 4
Landslaget valde först att stänga av anfallaren men öppnade sedan dörrarna för fortsatt spel i den blågula dressen. - Foto: Björn Tilly/BILDBYRÅN
Gerndts advokat Johan Eriksson vill att 26-åringen hovrätten helt frikänner honom.
4 av 4
Gerndts advokat Johan Eriksson vill att 26-åringen hovrätten helt frikänner honom. - Foto: Fredrik Persson/SCANPIX

Nu avgör hovrätten Gerndts framtid

Alexander Gerndt dömdes i tingsrätten för misshandel och fick villkorlig dom. Nu testas hans överklagan av hovrätten i Malmö.


Dömdes för misshandel

Alexander Gerndt dömdes till villkorlig dom för misshandel och misshandel av sin exfru. Han tilldelades 80 dagsböter á 1 000 kronor och ska betala skadestånd till exfrun. Ett straff som anfallaren nu har överklagat:

– Jag yrkar att hovrätten helt frikänner Alexander Gerndt från ansvar samt befriar honom från att utge skadestånd så som tingsrätten beslutat, skriver Gerndts nye privata advokat Johan Eriksson i överklagan.

MALMÖ. I december förra året dömdes landslagsspelaren Alexander Gerndt, 26, på två av fyra åtalspunkter för misshandel av sin ex-fru My Gerndt, 24. Gerndt ska bland annat ha tagit strypgrepp på henne och sparkat en boll på henne. Efter en tids velande fram och tillbaka, där Utrecht-proffset bland annat sa att han "mår riktigt dåligt" och inte visste om han skulle överklaga domen, valde han till slut att ändå göra det. 

– Jag yrkar att hovrätten helt frikänner Alexander Gerndt från ansvar samt befriar honom från att utge skadestånd så som tingsrätten beslutat, skriver Gerndts advokat Johan Eriksson i överklagan.

I dag inleds rättegången i hovrätten mot Gerndt i Malmö. 

"Det är en markering"

Debatten kring Gerndts vara eller inte vara i landslaget har varit en het debatt i Sverige. Det svenska fotbollsförbundet, SvFF, stängde först av honom från landslagsspel.

– Det är också en markering om att om man är dömd för hustrumisshandel, eller annan form av misshandel eller exempelvis om någon säljer knark eller liknande, så är det sådant som vi inte kan acceptera samtidigt som spelaren ska representera Sverige. Vi hade en bra och lång diskussion och vi enades om att det var rätt just nu, sa den dåvarande ordföranden Lars-Åke Lagrell i december förra året.

Men när Gerndt beslutade sig för att överklaga domen valde också SvFF att öppna dörren för Gerndt i landslaget igen inför sommarens EM-slutspel:

"Vi vet inte vad som har hänt. Domen visar att ord står mot ord, inte enighet bland rätt osv. Det har vi heller ingen synpunkt på. Men alla människor, oavsett vad de gjort eller gör, får sin dom och får gå vidare med livet", skrev landslagets informationschef Jonas Nystedt i ett öppet brev.

"Jag tänker inte politiskt"

Även förbundskaptenen Erik Hamrén ter sig vara ambivalent i frågan och valde att ta ut Gerndt i landslagstruppen efter EM.

– Nej, jag har tittat på det sportliga. Vilka som är tillgängliga för mig. Jag tänker inte politiskt, det är inte min grej. Det är det styrelsen som gör, sa han på en presskonferens i augusti.

Carina Ohlsson, ordförande i Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, kunde inte förstå förbundets agerande att ta ut honom i truppen när Nyheter24 pratade med henne

– Visst ska man inte döma personer innan allt är avklarat, men när man befinner sig mellan två rättegångar måste man ha en aktiv åtgärd. Det ska absolut inte vara kravlöst. Annars blir det väldigt konstiga signaler, sa hon i slutet av april.   

/
/
Dom
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

igår 19:54
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

igår 19:54
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.