Zlatan kan i kväll vinna Augustpriset med årets bästa fackbok.
1 av 4
Zlatan kan i kväll vinna Augustpriset med årets bästa fackbok. - Foto: Scanpix
Han är van vid att vinna priser – men en bokutmärkelse är till och med något nytt för honom.
2 av 4
Han är van vid att vinna priser – men en bokutmärkelse är till och med något nytt för honom. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Juryns motivering till priset är bland annat: "En till synes oretuscherad rundtur som även lockar den som inte så ofta vandrar på litterära vägar".
3 av 4
Juryns motivering till priset är bland annat: "En till synes oretuscherad rundtur som även lockar den som inte så ofta vandrar på litterära vägar". - Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Återstår att se om han tillsammans med spökskrivaren David Lagercrantz vinner priset.
4 av 4
Återstår att se om han tillsammans med spökskrivaren David Lagercrantz vinner priset. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Zlatan: "Har hört att bara vara nominerad är fantastiskt"

Zlatan är van vid att få utmärkelser. Men denna gången känner även sig han lite vilsen – när han kan vinna Augustpriset i kväll: – Att det säljer det visste man.


De andra nominerade

"Det enda könet. Varför du är förförd av den ekonomiske mannen och hur det förstör ditt liv och världsekonomin" av Katrine Kielos.

"Ur regnskogens skugga. Daniel Rolander och resan till Surinam" av James Dobreff, Arne Jönsson, Helene Schmitz.

”Det står ett rum här och väntar på dig…”. Berättelsen om Raoul Wallenberg av Ingrid Carlberg.

"Den amerikanska högern. Republikanernas revolution och USA:s framtid" av Martin Gelin.

"Sanningens vägar. Anne Charlotte Lefflers liv och dikt" av Monica Lauritze.

PARIS. Han har vunnit sju Guldbollar och vann i höstas även priset som världens bäste spelare över 29 år framför världsspelare som Xavi, Andrea Pirlo och Iker Casillas. Men i kväll kan han vinna ett Augustpris – som han själv knappt har koll på.

– Jag kan inte så mycket om det området. Jag är nominerad, men det är väl författaren (David Lagercrantz) som får priset, säger han till Göteborgs-Posten.

Självklart känner han sig dock hedrad av att vara nominerad.

– Det känns stort. Bara att vara nominerad är en fantastisk sak har jag hört. Det var det jag ville när vi skrev boken, att det skall bli en bra sak, det var det som var viktigt, inte att den skall sälja. Att det säljer det vet man. Det var viktigt att det skulle blir bra, säger han till tidningen.

"Min story betyder väldigt mycket"

Boken "Jag är Zlatan Ibrahimovic. Min historia" är nominerad i klassen årets fackbok och motiveringen lyder:

"En känslig och sträv skildring som tar med läsaren från läktaren ned på planen och runt i Zlatans värld. Varsamt och bestämt visas en både oborstad och putsad vardag då dörrar öppnas till såväl kök i Rosengård som omklädningsrum i Milano. En till synes oretuscherad rundtur som även lockar den som inte så ofta vandrar på litterära vägar. Träffsäkert berättande som ger ett bestående avtryck."

Likt juryns motivering pratar Zlatan om att hans bok är äkta och är en bra historia. 

– Det känns skönt det här med nomineringen. Det betyder att min story betyder väldigt mycket. Och den är skriven på ett bra sätt, säger han till Göteborgs-Posten.

Vem hade trott det om den här mannen?

 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!