1 av 3
- Foto: Faksimil IFK Holmsund
Laget har skrivit om sökandet med rubriken "Är du nästa Pia Sundhage?".
2 av 3
Laget har skrivit om sökandet med rubriken "Är du nästa Pia Sundhage?". - Foto: BILDBYRÅN / JOHANNA LUNDBERG
Rättviseförmedlingens nya ordförande Seher Yilmaz.
3 av 3
Rättviseförmedlingens nya ordförande Seher Yilmaz.

Herrlag söker kvinnlig tränare – med hjälp av Rättviseförmedlingen

Division 4-laget IFK Holmsund vill ha en kvinnlig tränare till sitt herrlag. Nu har de tagit hjälp av organisationen Rättviseförmedlingen för att hitta rätt – men hittills har ingen nappat.


Rättvise-
förmedlingen

En stor del av organisationens arbete handlar om att "sprida kunskap och synliggöra kompetens genom att ideellt hjälpa projekt, organisationer och medier att hitta de som hamnat i skymundan på grund av stereotypa föreställningar om exempelvis kön, ursprung och fysiska förutsättningar".

Detta görs bland annat med hjälp av listor med tips på kvinnor som är experter inom olika områden – från statsvetare till hockeyfans.

UMEÅ. IFK Holmsund från Umeå står utan tränare inför säsongen i division 4. Nu har de gjort något så ovanligt inom herrfotbollen som att aktivt söka efter en kvinnlig tränare.

De gör det med hjälp av organisationen Rättviseförmedlingen.

– Vi hoppas vi kan vara en liten förebild och utmana normer, säger Sofia Westerlund, styrelsemedlem i klubben, till Västerbottens Folkblad.

"En ledare är en ledare"

Idén kom från en av spelarna i laget – Marcus Perjus.

– En ledare är en ledare. Punkt. Om det är en kvinna eller man är egentligen oviktigt. Men eftersom det är en relativt obruten mark finns det säkert massor av idéer och nytänk som en kvinna kan bidra med, säger han till SVT:s Västerbottensnytt.

Än så länge har dock ingen nappat på förslaget.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!