- Foto: TT Bild

"SvFF:s syn på damfotboll är pinsam"

KRÖNIKA. Nyheter24:s chefredaktör Henrik Eriksson går till attack mot Svenska Fotbollsförbundet efter dagens avslöjande om den uteblivna hyllningsdokumentären till Lotta Schelin.


Om skribenten

Henrik Eriksson är chefredaktör och ansvarig utgivare på Nyheter24.

Följ honom på Twitter här: @erikssonhenrik 

När Zlatan Ibrahimovic slog sitt målrekord slet han av sig tröjan och blottade budskapet “Ni gjorde det möjligt”. I kväll kan vår svenska anfallsstjärna Lotta Schelin få uppleva samma känsla och skriva in sig i historieböckerna om hon gör mål mot Tyskland. Samtidigt som Zlatan slog alla tiders målrekord följde ett kamerateam honom för att dokumentera hans väg till rekordet. En dokumentär som hyllats av folket men också kritiserats för avsaknaden av kvinnor i dokumentären och produktionen. 

De som “gjorde det möjligt” är Zlatan själv men också det Svenska Fotbollförbundet, SvFF, som äger 50 procent av dokumentären. Om Lotta Schelin gör mål i kväll förtjänar hon självklart samma behandling tänker du. Svaret är nej. 

Fotbollförbundet har återigen missat det öppna målet – precis som 2013 när de gav Anders Svensson en bil och Therese Sjögran en bukett blommor för samma prestation – att de slagit rekord i antal matcher. Då fick förbundet utstå en mediestorm som de var väl förtjänta av. Jag själv tänkte efteråt att jag hoppas att de lärt sig av sina misstag. Jag hade fel. 

I SvFF:s värdegrund står det tydligt att förbundet ska "motverka diskriminering", samt "gynna arbetet för jämställdhet och mångfald".

Men i dag kan Nyheter24 avslöja att det inte blir någon hylllnings-dokumentär till Lotta Schelin. Trots den pinsamma tabben så glömde man återigen snabbt bort sina egna värdegrunder om att verka för jämställdhet. 

Inom fotbollen pratas det ofta om att man är bra på att förena. Därför är det tragiskt att gubbarna på förbundet proaktivt inte har tagit chansen att hylla Lotta Schelin med en dokumentär. Att förbundet skyller på att “de inte är ett produktionsbolag” visar enbart på att de inte lärt sig av sina tidigare misstag. Och att de uppenbarligen inte vet hur de ska jobba med jämställdhet. Ni kunde, men gjorde det inte möjligt. 

Man pratar också ofta om att damfotbollen värderas lägre än herrfotbollen, vilket stämmer. Men vems ansvar är det att lyfta fram damerna? Förändringen måste börja någonstans och här har SvFF haft en lysande chans och ett stort ansvar att göra just det.

Men det gör de inte. De fortsätter gå i samma spår som vanligt och bygger sin verksamhet på en värdegrund som ropar “jämställdhet!” trots att den lyser med sin frånvaro. 

Det är pinsamt. 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Världstvåans sorg – pojkvännen död

Vinicius Junior utsatt för mer rasism

Real Madrid har anmält nya rasistiska påhopp på den brasilianske anfallsstjärnan Vinicius Junior.

Landslagskompisarna: "Vi ska visa support"

1 timme sedan
Kristoffer Olssons svåra sjukdom och allvarliga tillstånd berör landslagskompisarna starkt. Spelarna planerar att visa sitt stöd och sin omtanke. Vi ska snacka ihop oss och så får vi se exakt vad vi gör och när vi gör det. Men det är klart att vi ska stötta honom, säger Ludwig Augustinsson.

Stjärnor i Argentina misstänks för våldtäkt

idag 02:38
Fyra spelare i Vélez Sarsfield i den argentinska förstaligan har gripits efter misstankar om att de våldtagit en kvinnlig sportjournalist på ett hotellrum i början av mars.

Svensk storseger mot Skottland

idag 01:46
Det börjar arta sig för de svenska curlingdamerna i VM i Kanada, efter en svag start.

Karlskoga inledde med skrällseger

igår 23:01
Karlskoga fixade en skräll när man vann den första kvartsfinalen mot Södertälje i bäst av sju, i det hockeyallsvenska slutspelet. Theodor Pistek satte avgörande 2–1 i den första förlängningsperioden genom att smälla in segermålet i numerärt överläge.