Niklas Busch Thor.
1 av 3
Niklas Busch Thor. - Foto: BILDBYRN / BILDBYRN
Niklas Busch Thor.
2 av 3
Niklas Busch Thor. - Foto: BILDBYRN / BILDBYRN
Sirius VD Ola Andersson.
3 av 3
Sirius VD Ola Andersson. - Foto: BILDBYRN / BILDBYRN

Föräldraledighet kan bli tufft för Busch Thor

En fotbollsspelare som vill vara föräldraledig riskerar att bli av med jobbet.


KD:s kommande partiledare Ebba Busch Thor väntar barn, och har sagt i en intervju med Expressen att hennes man ska vara föräldraledig. Något som kanske blir lite knepigare än hon tror.

Hon är gift med fotbollsspelaren Niklas Busch Thor, spelandes för IK Sirius i Superettan, och att vara pappaledig som manlig fotbollsspelare är väldigt ovanligt – och det kan få konsekvenser för dig som spelare.

– Fotbollen är en speciell värld. Det kan vara så att de kanske inte vill ha kvar dig i klubben, säger Johan Skoglund från Spelarföreningen till Nyheter24.

Bildkälla: Bildbyrån

En spelare som har kontrakt med en klubb har rätt att ta ut föräldraledighet, men om han inte kan träna eller spela matcher kanske klubben inte vill ha honom kvar.

– Jag har inte hört talas om någon i till exempel Allsvenskan som tagit ut pappaledighet. Det har inte varit en jättestor fråga, men vi håller på att jobba fram en policy om det här nu, fortsätter Skoglund.

Det ligger hos Niklas

IK Sirius vd, Ola Andersson, berättar att klubben inte har någon policy men att det kan vara svårt att vara elitidrottsman och samtidigt vara föräldraledig.

– Det kan vara svårt att ha en fotbollskarriär om man ska vara borta i ett halvår, säger han.

Bildkälla: Bildbyrån

Hur klubben skulle ställa sig till att Busch Thor skulle begära föräldraledigt kan han inte heller svara på.

– Vi har ingen utarbetad plan för det här, men grundprincipen är ett avtal och om du inte kan vara med i verksamheten kan du inte räkna med att få lön. Det är svårt att spela match på söndagen om man har varit pappaledig i veckan – så är det. Det känns som att det ligger hos Niklas, avslutar han.

Niklas Busch Thor har avstått från att lämna en kommentar.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Bör fotbollsspelare kunna vara föräldralediga?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Barcelonas kollaps – utslaget efter röda kort

Superdrama i Dortmund – vidare till semifinal

Vändning åt ena hållet, snabbt svar från det andra. Efter sex mål, och en match som svajade lika mycket som supportrarnas stora flaggor, är Dortmund åter i CL-semifinal efter 4–2, totalt 5–4, mot Atlético Madrid.

Två raka förluster: "Gäller att nollställa"

Efter två raka förluster gäller det att nollställa inför avgörandet, konstaterar Skellefteås lagkapten Jonathan Pudas. Och kanske undvika utvisningsbåset lite mer? Ja, det är ju en jättenyckel så klart, säger han.

Ny Frölundaseger – utjämnat i semifinalen

1 timme sedan
Skellefteå hade två matchbollar. Men Frölunda har räddat båda. Efter 3–1 i den sjätte semifinalen är det utjämnat i matchserien. Nu avgörs allt i Skellefteå på torsdag. Det går i rätt riktning hela tiden, säger Max Friberg till TV4 Play.

SHL-stjärna har fått hat och hot efter övergång

3 timmar sedan
Oscar Engsund har mottagit hot och hat efter övergången från Oskarshamn till HV71, berättar 30-åringen i en intervju med Barometern.

Klart: Han tar över som ny tränare i AIK

3 timmar sedan
Markus Åkerblom blir ny huvudtränare för AIK i hockeyallsvenskan och har skrivit på ett kontrakt över två säsonger. Målet är att ta Solnalaget tillbaka till högstaligan SHL.