Marcus Birro kommer snacka fotboll varje dag!
1 av 2
Marcus Birro kommer snacka fotboll varje dag! - Foto: TJB(c) / TOM JERRY BOMAN
Det kan även bli lite Totti.
2 av 2
Det kan även bli lite Totti. - Foto: Bildbyrån

Birro startar EM-magasin och fotbollsblogg på Nyheter24

Fotbollsgurun Marcus Birro startar fotbollsblogg på Nyheter24 – med fokus på EM. "Kommer bli skrivet ur ett supporterperspektiv", säger han.


Nyheter24 kommer under fotbolls-EM att sända ett dagligt EM-magasin: Curva Birro - Tous Les Jours. Programledare för detta blir Marcus Birro. Det kommer att produceras upp emot 30 dagliga 10-minutersmagasin, förutom de dagar då Sverige spelar då programlängden blir 45 minuter, inspelade i Nyheter24:s nybyggda tv-studio.

Programmet kommer att släppas varje dag kl 10.00 på Nyheter24 samt eventuellt på andra sajter inom Nyheter24-Gruppen.

Programledaren Marcus Birro har en gedigen och djup kunskap inom både fotboll och tv. Marcus Birro kommer även att skriva en daglig EM-blogg på Blogg.se och Nyheter24. Birro har medverkat i ett stort antal tv-program, vunnit Guldskölden för Årets Bästa Blogg och för Årets Bästa Krönikör samt vunnit Aftonbladets Stora Bloggpriset för bästa sportblogg.

Vi pratade med huvudpersonen som ter sig i snudd på överladdad inför uppgiften.

– Jag är sjukt laddad. Lite väl kanske, så jag får passa mig. Det ska hur som helst bli jäkligt kul att bara få skriva om fotboll och kärlek och passion.

Du prisar Francesco Totti – som saknas i den italienska truppen. Men du lär väl inte utesluta honom från bloggen på grund av det?

– Det blir ju en utmaning att undvika Totti. Lär väl bli någon återblick på gamla mästerskap. Det är en fördel med att vara äldre – att man har mer perspektiv bakåt. Kan vara kul att sätta tidigare EM i perspektiv till det här.

Bildkälla: Bildbyrån

Få har undgått din italienska koppling och kärleken till landet. Vilket lag håller du på när Sverige och Italien möts den 17 juni?

– Jag håller på Italien. Det är inget intellektuellt beslut, det är en känsla. Men det är alltid plågsamt när de möts. Blir det oavgjort är det okej – men 2-2 mellan Sverige och Danmark var inte så jävla roligt.

Vad kommer du fokusera på i bloggen?

– Som vanligt kommer det bli väldigt subjektivt. Välskrivet och känslomässigt. Antingen så älskar man det eller så älskar man det lite mindre. Jag har verkligen saknat att skriva om fotboll så det ska bli kul att komma i gång. Det kommer bli mycket om supporterskapets lidande kultur där Italien är en plåga med enstaka undantag. Men det kommer bli mycket om Sverige förstås.

Hur mycket har du följt fotbollen det senaste året?

– Jag har nog breddat mig mer nu än tidigare. Sett mer Allsvenskan och Superettan. När jag jobbade på TV4 med Club Calcio var det mycket fokus på Italien och nu kanske jag inte är bänkad framför Frosinone-Verona en söndag som jag var tidigare. Men jag följt allt nästan lika intensivt.

Vad hoppas du på för reaktioner?

– Mycket respons, både bra och dåligt. Det är kul när folk har olika uppfattning. Jag hoppas det ska bli en tydlig avsändare och att det ska vara ur ett supporterperspektiv. Jag saknar det i svensk sportjournalistik.

Vad är känslan inför mästerskapet ur svensk synvinkel?

– Den är bra. Mycket den psykologiska aspekten, att Hamrén gått ut innan och gett en mental skjuts men också känslan från U21-guldet. Det finns inget annat land som skriver så mycket om kvalmatcher som Sverige. Men det känns som vi har fattat att vi har här att göra, och inte bara fokuserar på att "vi gjorde en fantastisk kvalmatch".

– Om landslaget är bättre än varje enskild spelare kommer det gå bra. Som Italien 2006. Grekland 2004. Får man det på plats går man långt. Kan Grekland vinna så kan Sverige.

Italien då?

– Jag blev ju inte gladare när jag såg 30-mannatruppen i går. Italien har ett av sina svagaste landslag på länge och en tränare som gärna pratar Chelsea så fort han får chansen. Känslan är mycket bättre för Sverige än Italien.

Utöver bloggen kommer Birro även publicera videokrönikor varje dag det spelas matcher under EM – samt hålla i ett större magasin med fokus på Sveriges matcher.

– Det här ska bara bli så jäkla roligt. Jag hoppas det blir lite annorlunda och att många tycker till.

Taggad på att köra i gång nu?

– Jag får hålla mig så jag inte blir överladdad bara. Det här kommer bli bra.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du taggad på EM?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Världstvåans sorg – pojkvännen död

Vinicius Junior utsatt för mer rasism

Real Madrid har anmält nya rasistiska påhopp på den brasilianske anfallsstjärnan Vinicius Junior.

Landslagskompisarna: "Vi ska visa support"

1 timme sedan
Kristoffer Olssons svåra sjukdom och allvarliga tillstånd berör landslagskompisarna starkt. Spelarna planerar att visa sitt stöd och sin omtanke. Vi ska snacka ihop oss och så får vi se exakt vad vi gör och när vi gör det. Men det är klart att vi ska stötta honom, säger Ludwig Augustinsson.

Stjärnor i Argentina misstänks för våldtäkt

idag 02:38
Fyra spelare i Vélez Sarsfield i den argentinska förstaligan har gripits efter misstankar om att de våldtagit en kvinnlig sportjournalist på ett hotellrum i början av mars.

Svensk storseger mot Skottland

idag 01:46
Det börjar arta sig för de svenska curlingdamerna i VM i Kanada, efter en svag start.

Karlskoga inledde med skrällseger

igår 23:01
Karlskoga fixade en skräll när man vann den första kvartsfinalen mot Södertälje i bäst av sju, i det hockeyallsvenska slutspelet. Theodor Pistek satte avgörande 2–1 i den första förlängningsperioden genom att smälla in segermålet i numerärt överläge.