Daniel Larsson borde ha gett Malmö ledningen när han ställdes helt fri med Ivan Turina i den första halvleken. - Foto: PATRIC SÖDERSTRÖM/SCANPIX
Helsingborg - nya mästare!
Malmö FF kvitterade till 1-1 på tillägstid. Ett mål som innebär att rivalen Helsingborg blir svenska mästare. - Foto: PATRIC SÖDERSTRÖM/SCANPIX

Helsingborg mästare - tack vare ärkerivalens kvittering

Helsingborg är svenska mästare i fotboll. Det står klart efter att Mathias Ranégie gett Malmö en sen poäng mot AIK.

AIK:s mardrömsfacit

AIK har förtvivlat svårt att vinna borta mot just Malmö. För att hitta den senaste bortavinsten måste man gå tillbaka så långt som till den 17 augusti 1996 när man slog skåningarna med 0-3.

Från den matchen fram tills i dag har 12 matcher spelas i Malmö, av dem har hemmalaget kammat full pott vid åtta gånger, varav fyra har slutat oavgjort". Målskillnad de senaste tio matcherna med MFF som hemmaarrangör? hela 21-2 (!) till MFF.

MALMÖ. Helsingborg tog tre viktiga poäng borta mot Gais. En seger som förde med en viktig detalj, nämligen den att Malmö kunde ge guldet till ärkerivalen Helsingborg om man lyckades med bedriften att stjäla poäng från AIK.

Och till de som undrar: det var aldrig aktuellt med en läggmatch.

– Vi kommer att köra på för allt vad tygen håller, sa MFF:s tränare Rikard Norling inför matchen.

Helsingborgsspelarna - som följde matchen via radion i bussen på väg hem från Gaismatchen - hade all anledning att förlita sig på rivalen. Senast Malmö förlorade en hemmamatch mot just AIK var nämligen den 17 augusti 1996, då vann AIK med 0-3.

Daniel Larsson frilägessumpare

Och det var Malmö ska skapade det mesta och det bästa i den första halvleken. I den 30:e minuten snurrade Jimmy Durmaz bort Nils-Eric Johansson och knorrade in ett hårt inlägg som Mathias Ranégie skarvade i ribbans överkant. Drygt tio minuter senare kom så nästa jätteläge, denna gång genom den vindsnabbe Daniel Larsson. Anfallaren rann ifrån AIK:s backlinje och ställdes ensam mot Ivan Turina i AIK-målet, men avslutet via målvaktens rygg och ut bakom kortlinjen.

Matchen gick till pausvila med 0-0 på resultattavlan, något som innebar att Helsingborg, just då, var svenska mästare. AIK:arna hade dock tankarna på annat:

– Vi fokuserar bara på vårat, det är det enda vi kan påverka, konstaterade lagkaptenen Nils-Eric Johansson.

Rafflande avslutning gav guld till HIF

Malmö fortsatte att styra och ställa i jakt på ett ledningsmål, vilket i sin tur öppnade upp för AIK:s sylvassa kontrigsspel. Endast svart-gul ineffektivitet i omställningslägena hindrade Malmö från ett mål i baken. Istället blev det en fast situation som gav AIK ledningen.

Kenny Pavey avlossade ett skott som Johan Dahlin, enligt domaren Daniel Stålhammar, styrde till hörna. Samme Pavey knorrade in hörnan som efter mycket om och men nådde fram till Niklas Backman som nickade in sitt första mål i AIK-tröjan.

Men i matchens första stopptidsminut kom Malmös kvittering. Häcken-förvärvet Mathias Ranégie kunde efter en tilltrasslad situation trycka in kvitteringen. Ett mål som inte endast innebar en poäng till Malmö, utan även att Helsingborg är svenska mästare i fotboll år 2011.