Bo Hansson rasist-uttalande i radio är minst sagt pinsamt.
1 av 4
Bo Hansson rasist-uttalande i radio är minst sagt pinsamt. - Foto: ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX
Sveriges Radios effektmic i matchen mellan AIK och Gefle tog upp rasistiska ord från en okänd person.
2 av 4
Sveriges Radios effektmic i matchen mellan AIK och Gefle tog upp rasistiska ord från en okänd person. - Foto: Malin Hoelstad
Det var inte bara tumult i radio, matchen fick skjutas upp på grund av strul på läktaren.
3 av 4
Det var inte bara tumult i radio, matchen fick skjutas upp på grund av strul på läktaren. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Martin Mutumba var besviken på sitt lag.
4 av 4
Martin Mutumba var besviken på sitt lag. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

"Jag har inget emot svartingar i övrigt"

I Sveriges Radios rapportering under matchen mellan AIK och Gefle hördes racistiska ord i livesändningen. Personen som uttalade sig var sportprofilen Bo Hansson som vid flera tillfällen ha sagt ordet "svartingar".


STOCKHOLM. Sveriges Radio sände live från AIK:s förlustmatch mot Gefle på söndagen. Reportern Mats Strandberg kommenterade matchen ensam, men ändå fick han sig en bisittare i form av en okänd person som uttalade sig rasistiskt om AIK-spelare. Personen ska bland annat ha sagt "de har ju fyra svartingar där uppe" och "inte en till svarting som ska in". Senare på söndagen visade det sig att personen som sagt de rasistiska orden var radio- och teveprofilen Bo Hansson.

– Det var inte meningen att det skulle gå ut i radio. Jag sade allt det här för mig själv. Det har blivit lite för många spelare som har blivit för lika i AIK med alla de här importerna. Jag har inget emot svartingar i övrigt, en av de bästa är Mutumba exempelvis. Utan honom vore de ju inte mycket, säger han till Expressen.

Bo Hansson vill dock understryka att han klagar på alla spelare, vita som svarta. Han menar även att ordet "svarting" inte är ett kränkande ord.

– Det är du som säger att det är kränkande. Jag klagar på alla spelarna, även de vita, säger han till Expressen.

Ursäktade sig i livesändning

Efter matchen ursäktade Sveriges Radio sig i direktsändning med att säga:

"Vi beklagar verkligen här på webben att det i vår effektmikrofon har kommit oönskade kommentarer av rasistisk karaktär i sändningen, alltså från vår mikrofon på läktaren, som vi absolut inte står för på Sveriges Radio".

Ingen SR-anställd

– Det verkar vara så att vår miljömikrofon har tagit upp ljud från någon som sitter i nära anslutning till den. I det här fallet blev det väldigt olyckligt och det ska självklart inte få hända. Vi beklagar detta och ber om ursäkt, säger Jacob Sillén till Sportbladet.

Han menar att även fast det inte rör sig om en anställd på Sveriges Radio, så ska det inte få hända.

– Till de lyssnare som har hört detta kan vi bara beklaga, det ska inte få hända. Vi får se var vi placerar våra miljömikrofoner i fortsättningen så att det inte händer igen, säger han till Sportbladet.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

1 timme sedan

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

3 timmar sedan
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.