Tommy Engstrand tror inte att vännen Bosse Hansson menade något illa när han sa "svarting".
1 av 2
Tommy Engstrand tror inte att vännen Bosse Hansson menade något illa när han sa "svarting". - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Erik Niva tycker att Hansson har ett ansvar att följa med i språkets utveckling.
2 av 2
Erik Niva tycker att Hansson har ett ansvar att följa med i språkets utveckling. - Foto: Scanpix Sweden

"Bosse Hansson är inte rasist"

TV-profilen Tommy Engstrand försvarade Bosse Hansson i en debatt. Han menar att det inte är så lätt för de gamla gardet att få in hur vissa ords valör förändras.


STOCKHOLM. Debatten efter Bosse Hanssons "svarting"-uttalanden fortsätter. Senast togs ämnet upp i SVT:s rapport där Erik Niva och Tommy Engstrand debatterade om hur journalister har ett ansvar att hänga med i språkets utveckling. Erik Niva menade att det är beklagligt att det finns folk som backar upp Hanssons uttalanden.

– Man har börjat med ursäkter, innan man har hamrat fast att så kan man inte uttrycka sig, sa Niva i Rapport.

Ordets valör har förändrats

Tommy Engstrand svarade med att ordet "svarting" eller "neger" inte har haft samma betydelse för dem som växte upp på 50-talet.

– På vår tid talade vi om en spelare som hette "niggern-Josefsson", vi spelade ett spel som hetter nigger på skolgården, vi köpte negerbollar och negerkyssar och när Ingmar Johansson var på väg upp talades det om att han skulle möta den och den negern, sa Engstrand.

Samtidigt hade han förståelse för att ordet har en annan valör idag än på den tiden.

– Men det kanske inte är så lätt för oss gamla att få in det alla gånger.

"Inte acceptabelt"

Erik Niva höll till viss del med om Engstrands uttalande men menade att läget är mer komplicerat än så.

– Jag tror att det är en helt korrekt förklaring. Men bara för att något var väl använt för femtio år seden gör inte det att det är accepterat i dag.

Backar upp sin vän

Bosse Hansson och Tommy Engstrand är goda vänner, och Engstrand valde att backa upp sin vän i debatten.

– Bosse Hansson är inte rasist. Vi har umgåtts privat och professionellt och jag har aldrig hört honom uttrycka sig såhär, sa han i Rapport.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Orken tog slut: "Bittert så klart"

1 timme sedan

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

1 timme sedan
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

2 timmar sedan
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.

Jagr, 52, historisk och målskytt

3 timmar sedan
Den tjeckiske legendaren Jaromir Jagr har hunnit fylla 52 år – men är inte klar med hockeykarriären.

Stark och Nordqvist med i täten i majorn

3 timmar sedan
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel. Båda är fyra slag efter just nu ledande amerikanskan Lauren Coughlin.

Ny svensk uppvisning i världscupfinalen

3 timmar sedan
Världsstjärnorna Henrik von Eckermann och Peder Fredricson har prickat formen perfekt. På lördag hoppar de om segern i världscupfinalen i Riyad. Båda bäddade för en rysare. De kliver in i de två sista rundorna som etta och tvåa. Otroligt. Hästen har hoppat underbart. Jag njöt av ridningen, säger von Eckermann.