Martin Lorentzson hyllar AIK:s supportrar.
1 av 4
Martin Lorentzson hyllar AIK:s supportrar. - Foto: Fredrik Persson / FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Nisse Johansson ser även han fram emot att få spela på nya arenan.
2 av 4
Nisse Johansson ser även han fram emot att få spela på nya arenan. - Foto: MARCUS ERICSSON/Bildbyrån
Gnagets nya hemmaplan – Friends Arena
3 av 4
Gnagets nya hemmaplan – Friends Arena - Foto: © Bildbyrån / MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN
AIK:s gamla hemmaplan, Råsunda.
4 av 4
AIK:s gamla hemmaplan, Råsunda. - Foto: © Bildbyrån / JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Lorentzson: "AIK:s supportrar är bäst i Sverige"

Efter lång väntan är det i dag dags för allsvensk premiär på Friends Arena. AIK tar emot Syrianska, och publikrekordet är redan slaget. – Vi har ju väldigt många supportrar, säger Martin Lorentzson till Nyheter24.


Friends Arena – Råsunda

Friends Arena

Publik: ca 50 000.

Publikrekord: 49 967.

Invigd: 27 oktober 2012.

Råsunda

Publik: 36 600.

Publikrekord: 52 943.

Invigd: 17 maj 1937.

I andra omgången av allsvenskan 2013 är det äntligen dags för AIK:s hemmapremiär. Råsunda är borta men inte bortglömt – nu dags för entré på Friends Arena. Paint it black-kampanjen har pågått under en längre tid, i skrivande stund är 44 882 biljetter sålda och det mesta tyder på en riktig folkfest. 

AIK-profilen Nils-Eric Johansson ser fram emot premiären. 

– Det känns spännande att komma in på Friends Arena, men samtidigt tråkigt att lämna Råsunda. Fast vi tar med oss våran publik, inramningen som vi hade på Råsunda kommer att följa med till vår nya hemmaplan, säger Johansson till Nyheter24

"Det kändes hemma"

Även om det kan ta ett tag att anpassa sig tror Johansson att det kommer kännas riktigt bra inom en snar framtid. 

– Vi tränade på Friends häromdagen, hela laget var med. När jag stod där nere kändes det bra, riktigt bra. Det kändes verkligen som att det var vår hemmaplan, det kändes hemma. 

Vad kommer du att sakna mest med Råsunda?

– Jag vet inte riktigt. Det är väl känslan, men den tror jag att vi tar med oss till nya arenan. Det är nog mer för supportrarna, där handlar det om rutiner. Kanske gå till någon krog som ligger nära innan matchen och ta en öl, träffa vännerna innan och sånt där. 

"De är bäst i Sverige"

Inför premiärmatchen mot Syrianska har AIK sålt fler biljetter än vad som såldes till alla Syrianskas hemmamatcher under förra säsongen – tillsammans. AIK:s Martin Lorentzson hyllar de svart-gulas publik.

– Vi har ju väldigt många supportrar. Många som är intresserade, dessutom kan vi ta in mycket folk på arenan. Syrianska har inte haft så mycket publik på sina matcher, av olika skäl. 

Hur bra är AIK:s supportrar?

– Bäst i Sverige. Oavsett vilken bortamatch vi är på är de alltid där. De vann ju publikmatchen sist mot Elfsborg överlägset. Det blir en extra spelare, verkligen, säger Lorentzson.

Vad förväntar du dig från publiken på söndag? 

– Jag vet faktiskt inte. Vi är väldigt spända över det, just för att vi inte vet. Det ska bli väldigt spännande att se hur det blir med tifo och allt runt omkring. Det kommer bli riktigt häftigt, alltså. 

Här är ett klipp från sista allsvenska matchen på Råsunda. 


AIK
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Xabi Alonso nobbar Liverpool

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

2 timmar sedan
Å ena sidan en förväntad storpublik på flera håll. Å andra sidan farhågor kring mer våld. På påskafton börjar fotbollsallsvenskan 2024. Vi är oroliga för att ordningsstörningarna kan dämpa kärleken och möjligheten att alla ska känna att fotboll tillhör mig, säger Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

idag 10:38
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.